Hvor mye protein trenger jeg i ett måltid?

Får du for lite protein eller spiser du mer enn kroppen rekker å ta opp?

11. juli 2019 av Julie-Elsebeth Crone Johannesen

Protein er den viktigste byggesteinen når det skal bygges muskler. Men kroppen kan ikke ta opp uendelige mengder protein, så den jobben du gjør med kostholdet kan være lite effektiv. Vi har tatt en kikk på hvor mye protein du bør ha i hvert måltid. 

Så mye protein kan du ta opp per måltid


Protein-syntesen gjør det bare mulig for kroppen å ta opp omtrent 25-35 gram protein per måltid. Protein-syntesen er oppbyggingen og reparasjonen av små rifter i musklene, som ofte oppstår når du trener og jobber med musklene. 

Det skal cirka 25 gram protein til per måltid for å reparere de riftene som har oppstått i musklene. Hvis det er mindre byggemateriale enn det, vil noen av riftene bli værende. 

Hvis du får mer enn 35 gram, vil det resterende proteinet vandre til andre deler av kroppen eller havne i toalettet. 

Du kan få riktig mengde protein i hvert måltid på følgende måter: 


1,5 dl hytteost  (28 gram protein)
1,5 dl gresk yoghurt (25 g)
En biff, fisk eller kylling på størrelse med en mandarin (28 g)
3 hele egg og 3 ekstra eggehviter (27 g)

Derfor bør du ikke spise for mye protein

Det er ikke noe galt i å få i seg godt med protein, men sørg for at du får det i deg i løpet av hele dagen, i setdet for å innta et eller to veldig proteinholdige måltider. 

Du må også passe på at du ikke glemmer andre matvarer som inneholder nødvenidge næringsstoffer for muskeloppbyggingen, nå som du har fullt fokus på protein. 

Vil du ha enda bedre oversikt på alt fra styrketrening til skader og motivasjon, så kan du tegne et abonnement på Aktiv Trening HER. I magasinet får du vite alt det nyeste om trening og du får inspirasjon til å leve et sunnere og mer aktivt liv. Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: