Mann har dårlig holdning
© iStock

Hvordan trener jeg meg til en bedre holdning?

Lar det seg i det hele tatt gjøre å forbedre holdningen i ryggen? Og i så fall, hvordan gjør man det?

27. februar 2017 av Hans Westhausen Gottlieb

SVAR: Ja, det er fullt mulig å trene opp holdningen, og det handler først og fremst om å reise seg oftere og gjøre øvelser som trener styrken i ryggen og kjernemusklene.

Når vi sitter stille lenge, trykkes virvlene i nedre del av ryggsøylen sammen. Hodet tipper framover og havner foran skuldrene.

Fire råd som gir bedre holdning

1. Rett linje

Pass på å sitte og stå med rett rygg og hodet i rett forlengelse av ryggsøylen. Og når du står og går, så tenk deg at det går en rett linje fra ørene og ned gjennom skuldre, hofter og knær til føttene. I den stillingen er du sterkest, og musk­lene får de beste forutsetningene for å arbeide.

2. Beveg deg

Har du en stille­sittende jobb, er det ekstra viktig at du husker å ta korte pauser ofte – minst én gang i timen. Gå litt rundt, for eksempel bort til kaffeautomaten, skriverrommet eller toalettet, eller rusle litt i gangene. Har du et heve-senkebord, så sørg for å stille det opp ofte – gjerne hver time. . 

3. Tren styrke 

Sørg spesielt for å trene musklene i øverste del av ryggen. Du kan gjøre enkle øvelser hjemme på stuegulvet, og svømming, langrenn og roing er også gode aktiviteter. Unngå å trene brystmusklene for mye, for korte brystmuskler trekker skuldrene fram, og det forverrer en dårlig holdning.

4. Se i speilet

Husk at holdning er en dynamisk tilstand, så du er ikke i mål ved å stå med god holdning hvis du synker sammen så snart du går eller løper. Når du går forbi et speil eller et blankt vindu, så ta en titt på deg selv og sjekk holdningen. Det minner deg på å holde overkroppen oppreist og rank.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: