Mand der pudser næse, Profil, Close-up
© Colourbox

10 gode råd mot snørr og sår hals

Hvis du setter inn harde og konsekvente tiltak på et antall punkter, så er sjansene gode for at du slipper å kjøpe hostesaft i vinter.

26. september 2019 av Claus Sonne

I gjennomsnitt blir vi forkjølt 5–10 ganger i året, og det finnes rundt 200 forskjellige forkjølelses varianter som bare venter på å slå til. Derfor skal du virkelig være på vakt for å unngå å bli smittet. Det er allikevel ikke umulig å unngå problemene. Hyppig håndvask, en positiv innstilling til livet og mengder av frukt og grønt er blant punktene på listen som vil få deg helskinnet gjennom vinteren med et minimum av plager.

Forkjølelsesmyter

Kulde spiller ingen rolle Kanskje. Forskerne er uenige, så du bør helgardere og unngå kulde.

Drikk ekstra mye vann En myte. Med mindre du har feber. Vann kan likevel forebygge hosting.

Man kan svette bort en forkjølelse En myte. Høyere kroppstemperatur påvirker ikke forkjølelsesviruset

Unngå trening når du er forjkølt Riktig. Trening er riktig nok bra for immunforsvaret, men den regelen gjelder ikke når du er forkjølt. Da er trening mer til skade enn til gagn.

Det er tull å pusse nesen En myte. Det beste du kan gjøre er å bli kvitt slimet. Men blås ikke for hardt. Det øker risikoen for bihulebetennelse.

Naturmedisin helbreder forkjølelse Kanskje. Visse undersøkelser tyder på at enkelte naturpreparater kan fungere, mens andre undersøkelser avviser dette. Du må prøve deg frem og finne ut hva som virker for deg.

Forkjølelse og influensa

Forkjølelse:

Tett eller rennende nese, hoste og sår hals. Nyseanfall. Eventuelt lett feber og generelt ubehag. Varer i 2–4 dager. Forekommer spesielt om vinteren.

Influensa:

Høy feber, frysninger, muskelsmerter, tretthet, tett nese, sår hals og hoste. Varer ofte minst en uke. Hyppigst i perioden november til mars.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: