© Istock

10 triks som halverer risikoen for influensa

Paprika og Biola kan hjelpe deg å unngå virus og bakterier i vinter. Les her og se hvilke andre tiltak som også bekjemper influensa og forkjølelse.

3. oktober 2019 av Lasse Lyhne

Influensaen er på vei. Heldigvis er det mange ting du selv kan gjøre for å unngå at den når deg. Her er de ti beste avledningsmanøvrene.

 • ### 1. Spis rød paprika.

  Rød paprika inneholder mye C-vitamin. Det smaker godt, er billig og det er lett å spise mye av det. C-vitaminene styrker immunforsvaret, og det er det som skal bekjempe influensaviruset. Du får også C-vitamin fra appelsiner, bær og forskjellige kåltyper.

 • ### 2. Sov mer.

  Skal immunforsvaret ha en sjanse til å bekjempe influensaviruset, bør du sove mye. Når du sover, frigjør kroppen en rekke hormoner og proteiner som beskytter mot infeksjoner, og selv et lite søvnunderskudd går ut over kroppens evne til å bekjempe infeksjoner. Søvnbehovet er individuelt, men prøv gjerne å sove syv til åtte timer per natt.

 • ### 3. Hold deg varm.

  Da du var liten og ikke tok på deg lue, fikk du gjerne høre at du ville bli syk. Det er ikke helt riktig, men virus og bakterier trives bedre i en kald nese enn i en varm, mens immunforsvaret virker bedre i en varm kropp enn i en kald. Faktisk tredobles virusets sjanse for å lykkes hvis temperaturen i nesen faller fra 37 til 35 grader, så husk å ta på deg lue og skjerf.

 • ### 4. Stress ned.

  For noen år siden viste en undersøkelse ved Århus universitet at stress fordobler risikoen for å få influensa eller annen infeksjon. Det skyldes at stress svekker immunforsvaret..

 • ### 5. Spis makrell.

  Makrellen er rik på gode omega 3-fettsyrer. Omega 3-fettsyrene omdannes i kroppen til signalstoffer som blant annet demper betennelser og styrker immunforsvaret. Hermetisk makrell i tomat er kjempefint.

 • ### 6. Tren lett.

  Trening hever kroppstemperaturen, øker blodomløpet og sender fler hvite blodlegemer rundt i kroppen. Alt dette styrker immunforsvaret, men det er viktig å trene lett. Tar du deg helt ut, øker risikoen for sykdom.

 • ### 7. Spis Biola.

  Surmelkprodukter syrnet med probiotiske bakterier er godt for bakteriefloraen i magen, og fordi 50 prosent av immunforsvaret er knyttet til tarmen, er det med og minsker risikoen for at virusene får tak.

 • ### 8. Isoler dig.

  Ja, det høres kjedelig ut, men faktum er at smitte kommer fra andre mennesker. Så vil du unngå smitte – unngå folk. Du trenger ikke å bygge en bunker, men tenk på at trange plasser med mange mennesker, for eksempel buss og fly, øker risikoen.

 • ### 9. Vask hendene

  Hendene dine er i berøring med mange virusbefengte flater i løpte av en dag. Vask derfor hendene ofte og grundig og unngå å pirke deg i nesen, munnen og øynene.

 • ### 10. D-vitamin.

  D-vitamin er et hormon som har stor betydning for immunforsvaret. D-vitaminmangel i løpet av vintermånedene er dessverre ganske vanlig, så vurder om du ikke bør ta tilskudd med tran eller prøve å spise mer fet fisk og egg.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: