Mand løber i skov, efterår, full figur
© Colourbox

8 matvarer som forsterker immunforsvaret

Ved å foreta småjusteringer i hverdagen kan du "toptune" immunforsvaret. Kunsten er å velge de riktige matvarene. Få de gode rådene her.

25. mai 2010 av Martin Kreutzer

De fleste sliter innimellom med forkjølelse, influensa, generell tretthet og verking i sener og ledd. Grunnen er at immunforsvaret er nede for telling. Det er derfor på høy tid å legge om kostholdet. Det er ingen stor oppgave. Ofte er det nemlig bare små endringer som skal til for å få et effektivt immunforsvar. Kunsten er å velge de helt riktige matvarene.

APPELSIN

Appelsinen er en klassisk kilde til immunforsvarsstyrkende C-vitamin, men inneholder også flere hundre andre plantestoffer som bidrar til å styrke immunforsvaret.Slik gjør du: Det sier seg selv at man kan skrelle den og spise båtene. Men appelsin fungerer brillefint for eksempel i en smoothie. Andre gode egenskaper: Bortsett fra antioksidantene bidrar appelsinen med store mengder kalsium, som er bra for skjelettet, blodtrykkssenkende kalium og en del mettende kostfiber. Gode alternativer: Mandariner, klementiner og andre sitrusfrukter har de samme gode egenskapene som appelsinen, men når ikke helt opp på samme nivå med tanke på helsegevinsten. Sørg generelt for å spise forskjellige typer frukt, og ikke bare appelsin.Selv om den inneholder 300 sunne stoffer, går du glipp av de tusenvis av andre sunne plantestoffer som finnes, hvis du bare spiser appelsin. OBS: Spis gjerne 300-500 gram frukt om dagen. Næringsinnhold pr. 100 gram: Energi: 51 kcal Protein: 0,9 gram Fett: 0,6 gram Karbohydrater: 11,5 gram

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: