© istock

Blir man frisk av C-vitamin?

Kan man bli kvitt en forkjølelse ved å ta C-vitamin? Og kan man gjøre noe for å unngå å bli syk?

18. november 2019 av Jesper U. Larsen

Til tross for at mange tenker på C-vitamin som et vidundermiddel mot forkjølelse, er det stor forskjell på forebygging og helbredelse. Noen få studier har vist at C-vitamin kan forkorte sykdomsperioden litt og redusere styrken på en forkjølelse med opptil 5–10 prosent, mens andre studier har konkludert med at det omtrent ikke hjelper i det hele tatt. 

Derimot ser det ut til at tilstrekkelige mengder med C-vitamin kan forebygge forkjølelse – selv om det skal veldig mye til. I de fleste tilfeller må du spise like mye C-vitaminer som det er i 15–30 appelsiner hver dag, og det er ikke spesielt realistisk. For å forebygge forkjølelse kan du eventuelt fylle på med C-vitamin i form av kosttilskudd. Utlufting og hyppig håndvask ser imidlertid ut til å være minst like viktig.

KOSTTILSKUDD MOT FORKJØLELSE

D-VITAMIN: Hvis du spiser lite fisk, kan du ta tran eller annet D-vitamintilskudd for å holde forkjølelsen unna. 

SINK: Spis 75–100 milligram det første døgnet når du kjenner at noe er på gang. Det kan forkorte sykeperioden med 33 prosent. 

C-VITAMIN: Spis 1000–2000 milligram C-vitamin daglig, spesielt når folk rundt deg – hjemme og på jobb – begynner å bli forkjølte.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: