© Colourbox

Fakta om immunforsvaret

Selv de beste kostvaner kommer til kort hvis du forsømmer å styrke kroppen også på andre områder.

25. mai 2010 av Martin Kreutzer

Her ser du fem andre faktorer som bidrar til å styrke immunforsvaret.

Nok nattesøvn

Det er under total hvile at kroppen klarer å hente seg etter dagens fysiske og mentale belastninger. Hvis du ikke får tilstrekkelig mye søvn, vil også immunforsvaret svekkes.

Vær nøye med hygienen

Vinteren er høysesong for forkjølelser og krever god hygiene. Hyppig og grundig håndvask er et av de beste tiltakene mot for eksempel forkjølelse.

Hold deg i form

Det er grundig dokumentert at regelmessig trening styrker immunforsvaret, så lenge du ikke overdriver og trener deg helt i senk. Pass imidlertid på å dusje og skifte så raskt som mulig etter trening.

Reduser stressnivået

Det er viktig at du ved hjelp av planlegging og prioritering skaper en tilværelse der du styrer begivenhetene, og ikke de styrer deg. Kronisk stress innebærer nemlig et svekket immunforsvar.

Reis til syden

En sydentur gir kroppen en sårt tiltrengt vitamininnsprøytning. Rent fysiologisk skjer det ved at solens stråler setter i gang kroppens produksjon av D-vitamin, slik at du reiser hjem med velfylte lagre. Ferien gir også et pustehull til å stresse ned og få på plass gode kost- og treningsrutiner.

Fakta om immunforsvaret

Begrepet immunforsvar omfatter hele det komplekse samspillet mellom hvite blodlegemer, antistoffer, hormoner, enzymer og inflammatoriske cytokiner som samarbeider om å holde kroppen frisk og fri for sykdom. Det er en krevende oppgave.

Selv hvis du bor langt fra storbyens massive forurensing og ellers er pinlig nøye med hygienen, utsettes kroppen hver eneste dag for angrep fra virus, bakterier, aggressive oksygenmolekyler, sporer, sopp og andre organismer.

En del av immunforsvarets oppgave består i å identifisere organismer som ikke hører hjemme i kroppen og eliminere dem. Det skjer for eksempel ved å skylle ut utøyet ved hjelp av oppkast eller diaré, eller ved å la antioksidanter fra maten vi spiser, binde seg til de aggressive oksygenmolekylene, slik at de uskadeliggjøres.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: