Nå kommer det et lite stikk ... Immuniteten fra en influensa-vaksinasjon holder i seks-tolv måneder. Allerede seks måneder etter vaksinering, har antistoffnivået falt til 50 prosent.© iStockphoto

Fem myter om influensa-vaksinasjon

Det er høysesong for vaksinering mot influensa, men er det i det hele tatt nødvendig? Her er fem utbredte myter og misforståelser om influensa-vaksinering.

9. november 2016 av Hans Westhausen Gottlieb

MYTE 1: Vaksinen kan gi deg influensa.

Nei, vaksinen er laget av inaktive komponenter som ikke kan smitte. Du kan oppleve en-to dager med utilpasshet og feber, men det er ikke influensa. Vaksinen virker imidlertid først etter et par uker, så det er mulig å bli syk etter vaksinering.

MYTE 2: I november er det for sent å bli vaksinert.

Nei. Det anbefales at man blir vaksinert i perioden fra oktober til nyttår.

MYTE 3: Du må få antibiotika hvis du har høy feber i flere dager.

Antibiotika virker mot bakterier, men ikke virale infeksjoner so for eksempel influensa. Noen personer kan imidlertid utvikle bakterielle infeksjoner som følge av influensa, så gå til legen dersom symptomene ikke gir seg og/eller forverres.

MYTE 4: Vaksinen er alltid foreldet og derfor ikke effektiv mot denne sesongens influensa.

Man utvikler en ny vaksine hvert år, som lages på bakgrunn av de influensastammene som har vært dominerende i løpet av vinteren på den sørlige halvkule. Noen år er vaksinen veldig effektiv, men andre år har influensastammene mutert og vaksinen beskytter ikke i like stor grad.

MYTE 5: Det er sunnere å la immunforsvaret gjøre jobben.

Det er riktig at har man først hatt influensa, så er kroppen bedre beskyttet framover enn om man bare har tatt en vaksine. Men influensa er en farlig sykdom - særlig hvis man er over 65, kronisk syk eller svært overvektig. Da bør man la seg vaksinere.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: