© istock

Nytt middel mot psoriasis

Over 200 millioner mennesker lider av hudsykdommen psoriasis, og så langt har det vært umulig å forebygge sykdomssymptomene. Det gjør et nytt legemiddel noe med.

26. august 2016 av Babak Arvanaghi / Illustrerad Vetenskap

Fæle røde utslett og hud som drysser av kroppen. Over 200 millioner mennesker lider av den autoimmune sykdommen psoriasis.

Blant de som er rammet, er sykdommen ofte forbundet med skam og redusert livskvalitet, og den kan føre til depresjon, hjertesykdom og diabetes.

Sykdommen, som er kronisk, kan holdes nede, men det har ikke eksistert noe medisiner som har klart å fjerne symptomene helt. Det gjør en ny kur noe med.

Psoriasis skyldes at hvite blodlegemer angriper hudcellene i et bestemt område. Det får hudcellene til å dele seg mye raskere enn normalt, noe som fører til for mye hud og til utslett.

Det nye legemiddelet, som har fått navnet ixekizumab, stanser de hvite blodlegemenes angrep på hudcellene.

Kuren, som gis som en sprøyte en gang i uken, har i kliniske forsøk på mennesker vist seg å være svært effektiv: Omkring 80 prosent av forsøkspersonene fikk hjelp for de sjenerende symptomene.

Kommer snart til Europa

Det amerikanske legemiddelverket, FDA, har allerede godkjent stoffet, som nettopp er lansert på det amerikanske markedet under navnet Taltz.

Snart vil middelet gjøre sitt inntog i Europa. Storbritannia har nettopp godkjent det, og britene får mulighet til å kjøpe det fra 1. juli.

Det er også noen bivirkninger ved behandlingen: færre hvite blodlegemer, soppinfeksjoner og betennelses-sykdommer i tarmen. Så er det opp til deg selv om bivirkningene er verdt det, det kommer nok an på hvor hardt man er rammet av psoriasis.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: