© iStockphoto

5 helsegevinster ved D-vitamin

D-vitamin, som vi får spesielt fra solen, gjør mye godt for helsen. Her kan du se hvorfor D-vitamin-lageret bør være fylt opp før vinteren kommer.

15. september 2019

Forskerne kommer med den ene undersøkelsen etter den andre, og de viser at D-vitamin ser ut til å forebygge en lang rekke sykdommer, samtidig som det er helt nødvendig for å holde skjelettet og musklene sterke:

D-VITAMIN RUSTER OPP IMMUNFORSVARET

Når influensasesongen setter inn, er det ikke smart å ha underskudd på D-vitamin. Immunforsvaret trenger D-vitamin for å fungere optimalt. Forskning har vist at de såkalte dreper-T-cellene som immunforsvaret bruker til å bekjempe bakterier og virus, ikke klarer jobben uten D-vitamin.

D-VITAMIN STYRKER SKJELETT OG MUSKLER

D-vitamin er nødvendig for at vi skal kunne ta opp kalsium fra det vi spiser, og kalsium er en forutsetning for at skjelettet skal holde seg sterkt. Det er bevist at tilstrekkelige nivåer av D-vitamin forebygger benskjørhet. Og synes du det er vanskelig å øke muskelstyrken selv om du gjør en iherdig innsats på treningssenteret, kan det skyldes at du har for lite D-vitamin i kroppen. Forskere har påvist en direkte sammenheng mellom mengden D-vitamin i blodet og muskelstyrken.

D-VITAMIN SETTER FART PÅ SÆDCELLENE

D-vitamin får sædceller til å svømme bedre og raskere. Dermed ser det ut til at vitaminet påvirker menns fertilitet, viser en doktordisputas ved universitetet i København.

D-VITAMIN HOLDER HJERNEN SKARP

Vil du holde hjernen i toppform også når du kommer opp i årene, kan D-vitamin være en av nøklene. I en studie avdekket forskere ved University of Manchester at blant 3000 europeiske menn i alderen 40–79 var det de som hadde et høyt D-vitaminnivå, som klarte seg best da man testet hukommelse og andre mentale prestasjoner.

D-VITAMIN FOREBYGGER KREFT

D-vitamin ser ut til å minske risikoen for å utvikle en rekke kreftformer, blant annet tarm-, prostata-, lunge og brystkreft. Ny forskning viser dessuten at kreftpasienter som har høyt innhold av D-vitamin i blodet når de får kreftdiagnosen, har bedre overlevelsessjanse enn de som har lite D-vitamin. Men ekspertene er fortsatt ganske uenige om hvilken rolle D-vitamin spiller i forbindelse med kreft. Skeptikerne peker på at mennesker med høyt D-vitaminnivå kanskje lever generelt sunnere, og at det kan være det som gjør dem mindre utsatt for kreft.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: