Menneskekrop figurer kræft
Onde celler. Når kreften rammer, er det viktig at kroppen er sterkest mulig, og at immunforsvaret har ressurser til å ta opp kampen.© Colourbox

10 effektive våpen mot kreft - del 1

En sunn livsstil og fornuftige valg i hverdagen er det beste forsvaret mot kreft.

11. november 2013 av Martin Kreutzer og Jannik Petersen

Lever du sunt, kan du ruste opp immunforsvaret slik at det blir bedre i stand til å motstå angrep fra de over hundre kreftformene som kan invadere og ødelegge kroppens celler. Også genene har betydning for om du rammes av kreft, men det er viktig at du gir deg selv det beste grunnlaget for å redusere risikoen.

1. Unngå røyk og rushtid

Forebygger særlig: Alle kreftformer. Øk mengden av: Frisk luft. Reduser mengden av: Sigaretter og bileksos.

Mange synes at det er ufint å forlate et selskap av røykere for å unngå røyken, men det er verdt prisen. Hvert tredje kreftdødsfall skyldes aktiv eller passiv røyking. Hvis du røyker selv eller utsettes daglig for passiv røyking, oppnår du den aller største helsegevinsten ved å stumpe røyken for godt og unngå andres røyk.

Bileksos og annen forurenset luft er imidlertid også skadelig. Unngå derfor å oppholde deg i nærheten av bilkøene i den verste rushtiden. Skal du løpe, så legg løpeturen til mindre trafikkerte områder eller tidspunkter.

2. Beskytt huden

Forebygger særlig: Hudkreft og føflekkreft. Øk mengden av: Solkrem og mat med E-vitamin. Reduser mengden av: Sol og solarium.

Vær spesielt nøye med solbeskyttelsen på ferieturer der du utsettes for store mengder skadelig uv-stråling. Og ikke bruk solarium. Det er like ille. E-vitamin og betakaroten beskytter mot uv-stråling, så spis gulrøtter, spinat, mandler og nøtter.

3. Drikk mer vann og mindre øl

Forebygger særlig: Kreft i munnhule, svelg, strupe, spiserør og lever. Øk mengden av: Vann og te. Reduser mengden av: Øl, vin og sprit.

Det er mye å hente på å redusere alkoholinntaket, som er svært kreftfremkallende. Et overforbruk av alkohol innebærer svært høy risiko for leverkreft og muligens også kreft i tykk- og endetarm. Ifølge Kreftforeningen bør man unngå alkohol i det hele tatt, hvis man bare tenker på forebygging av kreft, men de påpeker også at små mengder kan ha andre positive virkninger.

De færreste vil da også være helt avholdende, men prøv å holde deg på eller under anbefalingen på 1–2 enheter alkohol per dag. Både øl, vin og brennevin øker kreftrisikoen, siden det er selve alkoholen som er farlig.

Festrøykere bør også tenke seg om en gang ekstra før de tenner røyken. Alkohol forsterker nemlig tobakkens kreftfremkallende virkning. Venn deg til å drikke vann og te for å slukke tørsten, og ta gjerne et par glass med god vin i godt selskap, men prøv å bryte vanen med at det alltid må serveres alkohol for å ha det hyggelig.

Artikkelen fortsetter på neste side...

De fem farligste

Cirka 3000 menn får hvert år diagnosen prostatakreft, noe som gjør sykdommen til den hyppigste kreftformen blant menn. Her ser du fordelingen mellom de fem hyppigste kreftformene blant menn.

Prostatakreft 29,8 % Hud- og føflekkreft 10,3 % Lungekreft 10,2 % Tykktarmskreft 8,2 % Kreft i urinblære /-rør 6,5 %

Source #Kreftforeningen.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: