Forsvar. En sunn livsstil er det beste forsvaret mot kreft. Jo sunnere du lever, desto sterkere er immunforsvaret.© Colourbox

10 effektive våpen mot kreft - del 2

Hold deg slank - Forebygger særlig: Tarm- og nyrekreft samt kreft i spiserøret. Øk mengden av fullkorn, frukt og grønt. Reduser mengden av fett i maten.

4. Hold deg slank

Forebygger særlig: Tarm- og nyrekreft samt kreft i spiserøret. Øk mengden av: Fullkorn, frukt og grønt. Reduser mengden av: Fett i maten.

Faren for å få kreft er større hvis du er overvektig, og sykdommen er vanskeligere å behandle hvis du først har fått en kreftdiagnose. Overvekt øker blant annet risikoen for tarmkreft. Samtidig er det en del undersøkelser som tyder på at også risikoen for å få kreft i nyrene og spiserøret øker hvis du har for mye fett å dra på. Sjekk livvidden. Du skal helst ikke måle mer enn 94 centimeter rundt livet.

Dine beste våpen mot overvekt er å spise mye fullkornsprodukter og grønnsaker. I tillegg kan du spise frukt i stedet for søtsaker. Dessuten bør du redusere fettinntaket. Pass også på at du spiser sunne og hensiktsmessige mellommåltider med jevne mellomrom, slik at du ikke spiser for mye til dagens hovedmåltider fordi du er voldsomt sulten.

5. Spis fullkorn

Forebygger særlig: Tarmkreft. Øk mengden av: Havregryn, rugbrød, naturris, bønner og fullkornspasta. Reduser mengden av: Bearbeidede kornprodukter som hvitt brød.

Mengden av kostfiber i fullkornsprodukter beskytter mot tarmkreft samtidig som du holder deg mett lenger enn hvis du spiser bearbeidede kornprodukter. Ha gjerne som mål å bare spise kornprodukter av fullkorn. Lag også gryteretter med tørkede bønner, som chili con carne.

6. Bruk krydder i stedet for salt

Forebygger særlig: Kreft i magesekken. Øk mengden av: Alle slags krydderurter. Reduser mengden av: Salt, kjøttpålegg, dressing, ferdigretter og røkt mat.

Bruk krydderurter når du lager mat, og bruk mye. Urtene inneholder store mengder med antioksidanter som kan medvirke til å bremse kreftcellenes vekst. Like viktig er det at urtene kan erstatte en del av alt det saltet de fleste av oss bruker i maten. For mye salt er farlig på flere måter, og øker blant annet faren for kreft i magesekken.

Salt er en av de viktigste årsakene til at kreftforskere fraråder at man spiser industrielt fremstilt kjøttpålegg i det hele tatt. Den største delen av saltinntaket i det norske kostholdet kommer ellers fra ulike typer ferdigmat eller mat som bare skal varmes opp.

I gjennomsnitt spiser vi menn nesten elleve gram salt om dagen. Ekspertene anbefaler at vi reduserer forbruket til under seks gram om dagen, og gjerne enda mindre.

Artikkelen fortsetter på neste side...

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: