Vinn over kreften. Hver tredje rammes før eller siden av kreft, men halvparten vinner kampen mot sykdommen.© Colourbox

10 effektive våpen mot kreft - del 3

Mer trening og bevegelse - Forebygger særlig: Prostatakreft og tykktarmkreft. Øk mengden av trening med høy puls. Reduser mengden av timer på sofaen.

7. Mer trening og bevegelse

Forebygger særlig: Prostatakreft og tykktarmkreft. Øk mengden av: Trening med høy puls. Reduser mengden av: Timer på sofaen.

Trening er et av dine viktigste våpen mot alle kreftformer. En gjennomgang av 50 store befolkningsundersøkelser fastslår at store mengder fysisk aktivitet reduserer faren for tykktarmskreft med cirka 30 prosent. En stor amerikansk undersøkelse har vist at tre timers trening i uken kan redusere faren for prostatakreft med hele 70 prosent. Et motangrep i form av mer trening kan altså få stor betydning for utfallet av kampen for å unngå kreft.

Dels fordi trening styrker immunforsvaret slik at det kan bekjempe de skadelige stoffene som hele tiden invaderer kroppen mer effektivt, dels fordi produksjonen av kjønnshormonet testosteron øker, noe som også antas å spille en rolle. Særlig intens kondisjonstrening flere ganger i uken har en positiv virkning, og anbefalingen lyder på minst to timers trening med høy puls hver uke. Det kan for eksempel være løpe- eller sykkeltrening der du presser deg selv.

Hyppigheten er en annen viktig faktor. Jo oftere du er fysisk aktiv, jo bedre. Målet er derfor både å få høy puls noen ganger i uken, og å være i bevegelse daglig. Alt behøver altså ikke å være trening. Hvis du for eksempel går en tur eller sykler på jobb, styrker du også kroppens forsvar mot kreft.

8. Mer fisk og mindre kjøtt

Forebygger særlig: Tarmkreft. Øk mengden av: Fisk og fugl. Reduser mengden av: Firbente dyr og industrielt fremstilt pålegg.

Er du overdrevent glad i koteletter og biff, er det mye som tyder på at du har høyere risiko for tarmkreft. Derfor anbefaler ekspertene at vi holder oss under den ukentlige kvoten på 500 gram rødt kjøtt – altså kjøtt fra gris, storfe, sau og geit. Et halvt kilo rødt kjøtt per uke er ikke mye. For å få mengder av mettende og slankende proteiner er det derfor en god idé å spise mer kylling, kalkun og fisk. Her er det nemlig ikke påvist noen økning av kreftfaren.

Når du av og til nyter en god biff eller stek, så tilbered den skånsomt. Unngå for all del å steke den ved høy varme i stekepannen. Steken blir mye sunnere hvis du i stedet setter den i ovnen og steker den over lang tid.

9. Spis mer frukt og grønnsaker

Forebygger særlig: Kreft i mage- og tarmkanalen. Øk mengden av: Frukt og grønt. Reduser mengden av: Usunt godteri.

Frukt og grønt inneholder utallige vitaminer, mineraler, kostfibre og plantestoffer som blant annet i dyreforsøk har vist seg å kunne forebygge kreft. Brokkoli, solbær, blåbær, grønnkål og rosiner er spesielt bra. Spis mindre søtsaker og kake. Velg heller frukt, bær og tørket frukt.

10. Ta stress på det dypeste alvor

Forebygger særlig: Lymfekreft. Øk mengden av: Trening og andre aktiviteter som får deg til å glemme alt annet mens du holder på. Reduser mengden av: Stress, mas og jag.

30 års forskning har vist en klar sammenheng mellom kreft og kronisk stress. Stress svekker immunforsvaret, og dyreforsøk viser at psykisk overbelastning reduserer virkningen av de cellene som har som oppgave å hindre kreftceller i å spre seg. Studier på mennesker viser en sammenheng mellom svekket immunforsvar og blant annet lymfekreft.

Stress gjør også at kroppen har problemer med å bremse veksten av kreftceller. Sørg for daglige pauser der du stresser ned og ikke tenker på jobb, plikter og problemer.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: