© Colourbox

Fakta om prostatakreft

Utbredelse: Rammer ca. 4000 menn i året. Tallet er økende. Cirka hver åttende mann får prostatakreft i løpet av et langt liv. Hvis en bror/ far og i tillegg en onkel eller bestefar har hatt prostatakreft, er risikoen åtte ganger større. Dødeligheten er heldigvis lav: En mann på 50 år har i gjennomsnitt 40 prosent sjanse for å utvikle sykdommen, men risikoen for at han skal dø av den er bare fire prosent. Sykdommen kan imidlertid føre til problemer med potensen. Rammer: Særlig menn over 50.

8. november 2013

Utbredelse: Rammer ca. 4000 menn i året. Tallet er økende. Cirka hver åttende mann får prostatakreft i løpet av et langt liv. Hvis en bror/ far og i tillegg en onkel eller bestefar har hatt prostatakreft, er risikoen åtte ganger større.

Dødeligheten er heldigvis lav: En mann på 50 år har i gjennomsnitt 40 prosent sjanse for å utvikle sykdommen, men risikoen for at han skal dø av den er bare fire prosent. Sykdommen kan imidlertid føre til problemer med potensen.

Rammer: Særlig menn over 50.

Årsak: Ennå ukjent, men lidelsen er i høy grad arvelig.

Symptomer: I den tidlige og helbredelige fasen er sykdommen symptomfri, noe som gjør det desto viktigere å la seg undersøke med jevne mellomrom, gjerne hvert 4.–5. år. En blodprøve som viser PSA-tallet, bør likevel aldri stå alene. Legen bør også spørre om du for eksempel har hyppig trang til vannlating eller har problemer med etterdrypp når du har tisset.

Behandling: Prostatakreft kan behandles med operasjon, strålebehandling, antihormonbehandling og cellegift. Behandlingsformen kommer blant annet an på alder og allmenntilstand, hvor utbredt sykdommen er samt en vurdering av fordeler og ulemper ved de ulike behandlingsformene.

Prognose: Prostatakreft er dødsårsaken hos 3–4 prosent av alle menn. De aller fleste dør med og ikke av sykdommen.

Kilde: Kreftforeningen.no

Fortsett til "Fakta om testikkelkreft".

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: