© Colourbox

Før trening

Sjekk uv-varseletHold øye med uv-varselet fra april til september, slik at du vet hvordan du skal forholde deg. Du må beskytte deg hvis indeksen ligger på over 3. Dagens uv-indeks finner du blant annet på hjemmesiden til Statens strålevern (www.nrpa.no/uvnett/), eller du kan skrive en tekstmelding med ”UV” og stedsnavn som du sender til 1963, og få varselet rett på mobilen. Se på klokkenLegg helst utendørstreningen før kl. 12 eller etter kl. 15, da solen er mindre sterk. Dermed er det også lavere risiko for å bli solbrent. Solkrem

16. juni 2011

Sjekk uv-varselet

Hold øye med uv-varselet fra april til september, slik at du vet hvordan du skal forholde deg. Du må beskytte deg hvis indeksen ligger på over 3. Dagens uv-indeks finner du blant annet på hjemmesiden til Statens strålevern (www.nrpa.no/uvnett/), eller du kan skrive en tekstmelding med ”UV” og stedsnavn som du sender til 1963, og få varselet rett på mobilen.

Se på klokken

Legg helst utendørstreningen før kl. 12 eller etter kl. 15, da solen er mindre sterk. Dermed er det også lavere risiko for å bli solbrent.

Solkrem

Bruk solkrem, så har du allerede kommet langt i kampen mot hudkreft. 85 prosent av oss glemmer solkremen på løpeturer og når vi spiller fotball, ifølge en amerikansk undersøkelse. Bruk rikelige mengder. Det vil si minst en håndfull til hele kroppen.

Huden skal mettes med krem. Hvis ikke reduseres beskyttelsesfaktoren betydelig. Vær ekstra sjenerøs når du smører de mest utsatte stedene som nakke, hode, nese, ører og lepper. Husk at solkremen skal smøres på før du drar hjemmefra. Ikke vent til du har blitt rød. Da har skaden allerede skjedd.

Husk både uva og uvb

Solkrem med filter både mot uva- og uvb-stråler beskytter bedre. Faktor 15 er et fornuftig valg for de fleste hudtyper. Fremfor å gå etter enda høyere solfaktor, er det bedre å smøre seg ofte. Hvis du svetter mye, bør du velge en vannfast solkrem. Bare pass på at den lar huden pusten.

Bruk selvbruningsprodukter

Unngå solarier og intens soling, og bruk en krem, hvis du ikke vil unnvære brunfargen. Fargen beskytter ikke mot solbrenthet, men du har i det minste ikke fått den fra usunn soling.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: