Mand og kvinde løber på stranden sommer intervaller

Forebygging av hudkreft

Beskytt deg, eller unngå solen helt! Det finnes ikke andre muligheter hvis du vil ha et fornuftig forhold til solen og forebygge hudkreft. Heldigvis er det mye du kan gjøre før, under og etter for å få en helsebringende treningsøkt.

16. juni 2011

Ingen grunn til panikk.

Sollys i moderate mengder er faktisk bra for helsen. Solstrålene får i gang hudens produksjon av D-vitamin, som det kan være vanskelig å få nok av via kostholdet. D-vitamin er nødvendig blant annet for at skjelettet skal kunne ta opp kalsium; det styrker immunforsvaret, muskelfunksjonen og mange andre fysiologiske prosesser. Dessuten blir vi i bedre humør når solen skinner.

Ti minutters sol på ansikt, hender og underarmer tre ganger per uke er rikelig til å fylle opp lagrene av D-vitamin, hvis du har en typisk skandinavisk hudtype. Mer skal det faktisk ikke til. Uansett hudtype anbefales ikke mer enn maksimalt 5–15 minutters direkte eksponering av armer og ben hvis du helt vil unngå solens skadevirkninger. På våre breddegrader kan du til gjengjeld oppholde deg utendørs så mye du vil fra oktober til mars, da solen står så lavt på himmelen at uv-strålingen knapt er målbar. Først fra april står solen så høyt på himmelen at du må finne frem solkrem og lue.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: