Solbading Når det gjelder sammenhengen mellom solbrenthet og risikoen for hudkreft, er det ikke likegyldig hvilken del av kroppen som har blitt rød.© iStockphoto

Her må du IKKE bli solbrent

Menns risiko for å få hudkreft øker betraktelig hvis spesielt én kroppsdel blir solbrent.

1. juni 2016 av Hans Westhausen Gottlieb

Er du mann, bør du kanskje beholde T-skjorta på, selv om det er varmt og sola steker. Overkroppen og spesielt ryggen er et spesielt farlig sted å bli solbrent på for den mannlige delen av befolkningen.

Solbrente partier på ryggen gir større økning i risikoen for føflekkreft (malignt melanom), som er den mest alvorlige formen for hudkreft, enn hvis man blir solbrent andre steder på kroppen.

Det viser en ny studie fra Harvard, hvor forskerne har sett på data fra 87 000 kvinner og 33 000 menn. De har studert sammenhengen mellom kraftig solbrenthet og utvikling av ulike former for hudkreft senere i livet.

Farligst for menn

Resultatet viste at menn som hadde blitt kraftig solbrent på ryggen – også bare én enkelt gang – var mer enn dobbelt så tilbøyelige til å utvikle føflekkreft sammenlignet med mennene som aldri hadde blitt solbrent.

Mennene som hadde fått solbrente bein, ansikter eller armer hadde også en økt risiko for å utvikle føflekkreft, men på langt nær i samme grad som de som hadde blitt solbrent på ryggen.

Ifølge forskerne kan årsaken være at ryggen ikke regelmessig får sol i samme omfang som for eksempel ansikt, bein, armer og hender, og derfor er mer utsatt.

Forsøket viste at tendensen til økt forekomst av føflekkreft etter å ha blitt solbrent på ryggen var tydeligere hos menn enn kvinner.

Kilde: American Journal of Epidemiology, Men’s Health

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: