Solbadning Når det gælder sammenhængen mellem solskoldning og risiko for hudkræft, så er det ikke ligegyldigt hvilken del af kroppen, der er blevet rød.© iStockphoto

Her må du IKKE blive solskoldet

Mænds risiko for at få hudkræft stiger signifikant, hvis særligt én kropsdel bliver solskoldet.

1. juni 2016 av Hans Westhausen Gottlieb

Er du mand, bør du måske beholde t-shirten på, selvom det er varmt, og solen bager fra en klar sommerhimmel. Overkroppen og specielt ryggen er nemlig et særligt farligt sted at blive solskoldet for den mandlige del af befolkningen.

En omgang ildrøde rygstykker får nemlig risikoen for modermærkekræft (malignt melanom), som er den mest alvorlige form for hudkræft, til at stige mere end solskoldninger andre steder på kroppen.

Det viser et nyt studie fra Havard, hvor forskerne har kigget på data fra 87.000 kvinder og 33.000 mænd. De har studeret sammenhængen mellem heftige solskoldninger og udvikling af forskellige former for hudkræft senere i livet.

Solskoldning på ryggen er farligere for mænd

Resultatet viste, at mænd som havde haft alvorlige solskoldninger på ryggen – også bare en enkelt af slagsen – var mere end dobbelt så tilbøjelige til at udvikle modermærkekræft sammenlignet med de mænd, der aldrig havde været solskoldede.

De mænd, som havde solskoldet deres ben, ansigter eller arme havde også en øget risiko for at udvikle modermærkekræft, men ikke i nær samme grad som de, der havde været solskoldede på ryggen.

Ifølge forskerne kan årsagen være, at ryggen ikke regelmæssigt får sol i samme omfang som fx ansigt, ben, arme og hænder, og derfor er mere udsat.

Forsøget viste, at tendensen til øget forekomst af modermærkekræft efter en solid rygskoldning var tydeligere hos mænd end hos kvinder.

Kilde: American Journal of Epidemiology, Men’s Health

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: