Lyst brød forbudt! Spis mindre loff, burgerbrød og pizza. Velg i stedet mat med store mengder rug, for eksempel fullkorn rugbrød.© Daniel Mackie/Getty Images

Sa du kreft i ...

Fortsatt fra forrige side... På Skejby Sykehus er man, under ledelse av professor Michael Borre, i ferd med å teste ut hvordan kombinasjonen av store mengder rug og ditto trening virker på kreft i blærehalskjertelen – eller prostata, som den også kalles. Og foreløpige resultater viser at kombinasjonen kan få tidlige stadier av prostatakreft til å forsvinne helt. – Vi ser at de såkalte PSA-tallene, som er markører for prostatakreft, kan falle til et nivå der man ikke lenger karakteriseres som syk, forteller Michael Borre.

Fortsatt fra forrige side...

På Skejby Sykehus er man, under ledelse av professor Michael Borre, i ferd med å teste ut hvordan kombinasjonen av store mengder rug og ditto trening virker på kreft i blærehalskjertelen – eller prostata, som den også kalles. Og foreløpige resultater viser at kombinasjonen kan få tidlige stadier av prostatakreft til å forsvinne helt.

– Vi ser at de såkalte PSA-tallene, som er markører for prostatakreft, kan falle til et nivå der man ikke lenger karakteriseres som syk, forteller Michael Borre.

Han tør ennå ikke å hevde at rug og trening kan hindre at sykdommen i det hele tatt oppstår. Men mosjon og sunt kosthold har vist seg å ha en forebyggende virkning på mange andre kreftformer.

– Vi vet at mosjon styrker immunforsvaret og dermed er et effektivt våpen mot kreft. Vi vet også at rug og fullkorn hindrer raske blodsukkerøkninger og virker positivt på insulinbalansen, og det er bra også med tanke på kreft. Men det kan også være noen helt spesielle stoffer nettopp i rug, som virker mot kreft, sier Michael Borre.

I 2013 vil ca. 4000 nordmenn få konstatert prostatakreft. Prostatakreft utgjør ca. 27 prosent av alle nye krefttilfeller blant menn og øker i alle aldersgrupper, men halvparten av pasientene er over 74 år. Økningen er heller ikke bare et uttrykk for at flere rammes av sykdommen, men henger også sammen med at stadig flere får sjekket PSA-verdiene.

Fortsett til "Fakta om prostatakreft".

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: