Illustration mand kigger ned i bukser
Kaldsvette. Ingen mann kan tenke på sykdom sør for beltestedet uten å kaldsvette. Kanskje det er på tide med en kontroll hos legen?© Colourbox

Sa du kreft i ...

Er alt i orden der nede? Vet du hvordan det egentlig står til? Stadig flere menn rammes av kreft enten i prostata eller testiklene. Heldigvis viser forskning at enkle midler som trening og rugbrød, er fantastisk effektive våpen.

8. november 2013 av Claus Sonne

Det er sjelden at leger bobler over av begeistring når de skal fortelle om nye og lovende former for kreftbehandling. Som regel er de mer tilbakeholdne i sine uttalelser. Ny forskning får likevel Michael Borre, overlege og professor ved sykehuset i danske Skejby, til å løfte armene i begeistring.

– Våre forskningsresultater er så overveldende positive at jeg nesten får gåsehud, sier Michael Borre til Aktiv Trening.

Overlegens entusiasme er særdeles godt nytt, og særlig med tanke på at det er få sykdommer som til de grader skremmer vannet av oss som

kreft

. Det gjelder særlig når sykdommen truer kroppsdeler som ellers forbindes med fryd og glede.

Men nettopp der er det to ting som kan gå fryktelig galt: Kreft i testiklene og i prostata. Felles for de to sykdommene er at legene ikke kjenner årsaken til at de oppstår.

Bortsett fra at testikkelkreft rammer yngre menn, har sykdommen det triste karaktertrekket at man ikke har kjent til effektive metoder for å forebygge, ettersom sykdommen angivelig er arvelig betinget. Derimot har man gode sjanser for å overleve sykdommen.

Det samme kan sies om kreft i prostata, der du også kan treffe effektive forebyggende tiltak. Det første du bør gjøre er å finne frem løpeskoene. Deretter kan du velge å spise fullkornrugbrød.

Store mengder rugbrød i tillegg til høyintens trening som løping eller sykling minst tre ganger ukentlig, er nemlig en virksom oppskrift på hvordan du unngår kreft i prostata, ifølge forskningen ved Skejby sykehus i Århus.

Artikkelen fortsetter på neste side...

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: