Sunne kostvaner: Aktuell forskning viser at høyt inntak av rug, for eksempel fra rugbrød, sammen med mosjon kan stanse sykdomsforløpet hos menn med tidlige stadier av prostatakreft.
Deltakerne i undersøkelsen inntar for øvrig 175 gram ren fullkornrug hver dag. Det tilsvarer hele syv skiver rugbrød med minst 60 prosent rug.
Visse undersøkelser har pekt på at kalsium øker risikoen for prostatakreft, men det er fortsatt usikkerhet rundt dette. Mye tyder på at det særlig er konsentrert kalsiumtilskudd som øker risikoen.
Andre undersøkelser antyder at mangel på vitamin D øker risikoen. Det betyr at du sannsynligvis reduserer risikoen for
kreft
i blærehalskjertelen hvis du spiser mye fet fisk – særlig hvis du også spiser mye tomater, kål, brokkoli, løk og soyaprodukter og i tillegg drikker grønn te.
Hold vekten: Forskerne er ikke enige, men noen undersøkelser kobler også overvekt til økt risiko for å utvikle prostatakreft. Overvektige har større mengder såkalt fritt testosteron og et høyere nivå av noe som kalles IGF-1, som også øker risikoen for prostatakreft.
Sammenhengen kan likevel også skyldes at overvekt fører til økt risiko for å utvikle diabetes-2, noe som igjen øker risikoen for at man utvikler kreft i prostata.
Egenkontroll: Det er lettest å undersøke testiklene når du dusjer og har såpet dem inn. Sjekk også bitestiklene, som ligger over og bak testiklene. De er knudrete og mye mykere. Gå til legen hvis du kjenner en knute, eller hvis en testikkel er hard, hoven eller gjør vondt.
Det er likevel viktig å ikke få panikk hvis du finner noe. Ofte vil det være snakk om godartede endringer – som en væskeansamling eller åreknute. Men la for din egen sikkerhets skyld legen avgjøre det.
Mosjon, mosjon: Undersøkelser viser at menn som trener, er bedre beskyttet mot prostatakreft. Årsaken er dels at treningen styrker immunforsvaret, dels at testosteronmengden reduseres når du trener mye – et høyt testosteronnivå øker nemlig risikoen for å utvikle prostatakreft.
Mosjonen gjør det også lettere for cellenes DNA å reparere seg selv, noe som hindrer en mengde celler i å utvikle seg til kreftceller. Mosjon er også bra for immunsystemets naturlige drapsceller, som bekjemper kreftceller.
Det er dessverre ikke mulig å si sikkert hvor mye som er optimalt, men mye tyder på at 3–4 treningsøkter med rimelig høy intensitet per uke, er tilstrekkelig.