Mand på Mountainbike, Skov, Total
© Colourbox

Svette mot prostatakreft

Lufting av hund, spaserturer og rolige sykkelturer er ikke nok til å forebygge prostatakreft. Du må trene hardt nok til at du svetter skikkelig 3–4 ganger i uken.

19. mai 2010 av Claus Sonne

Det virker ikke umiddelbart logisk at mosjon kan forebygge kreft, men i løpet av de siste par årene har det kommet flere forskningsresultater som viser at mosjon ikke bare forebygger, men sågar også kan bremse utviklingen av prostatakreft.

70% mindre risiko

Etter å ha undersøkt flere enn 47 000 menn, kunne forskerne bak det amerikanske Health Professionals Follow-Up Study i 2005 fortelle at menn over 65 år som trener minst tre timer per uke, har 70 prosent lavere risiko for å få prostatakreft. De veltrente veteranene drev imidlertid målrettet og seriøs trening i form av intens mosjon som løping, sykling eller svømming.

Forskere ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim har undersøkt 30 000 menn og konstaterer at de som er mest fysisk aktive, har 36 prosent lavere risiko for at eventuell prostatakreft sprer seg når den først er konstatert. Og forskere fra det amerikanske UCLA-universitet har bevist at man kan få kreftceller i prostata til å begå selvmord hvis man trener med god intensitet elleve dager i strekk, samtidig som man spiser fettfattig og fiberrikt.

Hvorfor hjelper mosjon?

Spørsmålet er bare hvorfor mosjon hjelper og hvor mye som skal til? For å ta mengden først, så tyder alt på at mottoet ”jo mer, desto bedre” passer perfekt i denne sammenhengen, og at man må trene ganske mye – gjerne 3–4 ganger med hard trening per uke – for å oppnå best mulig beskyttelse. Det er også mye som tyder på at aktiviteten bør vare over lengre tid, altså det som gjerne kalles utholdenhetstrening, for eksempel løping.

Det er ikke lett å svare på hvorfor mosjon forebygger kreft i prostata. En grunn kan være at trening styrker immunforsvaret, som dermed står bedre rustet til å bekjempe kreftcellene. Mosjonens evne til å stabilisere kroppens innhold av kjønnshormonet testosteron spiller trolig også en rolle. I tillegg viser laboratorieforsøk at mosjon med høy intensitet setter i gang en kjemisk prosess som begrenser produksjonen av det farlige insulinlignende hormonet IGF-1. Mye tyder på at risikoen for å utvikle kreft i prostata øker hvis kroppen danner for mye IGF-1.

Få sjekket PSA-tallet

Hvis du har hatt prostatakreft i din nærmeste familie, eller du har noen av symptomene på sykdommen, bør du få tatt en blodprøve.

Prostata skiller ut enzymet PSA, som havner i blodet. Jo større prostata er, jo mer PSA finnes det i blodet, og desto større er faren for at du utvikler kreft i prostata.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: