© Colourbox

Ta kampen ved middagsbordet

Forskerne tror at mye rødt kjøtt, mye animalsk fett og store mengder melkeprodukter kan øke risikoen for å få prostatakreft.

19. mai 2010 av Claus Sonne

Mistanken er der, men de entydige bevisene mangler fortsatt når det gjelder kostholdets betydning for utviklingen av prostatakreft.

Det samme er tilfellet hvis du inntar store mengder kalsium – fra melkeprodukter, men særlig via kosttilskudd som kan øke inntaket til langt over det som anbefales. Du må allikevel få i deg over to gram kalsium per dag før det blir farlig mye, og det er nesten umulig å få til uten et kosttilskudd.

Heldigvis består ikke kostholdet bare av mat du må være forsiktig med. Det er også mye mat som styrker forsvaret mot prostatakreft. Igjen er det bare snakk om begrunnet mistanke, men ting tyder på at selen, D-vitamin samt gule og røde fargestoffer i frukt og grønnsaker kan forebygge prostatakreft og/ eller hindre sykdommen i å spre seg til andre deler av kroppen. Den positive virkningen av røde og gule fargestoffer skyldes sannsynligvis innholdet av såkalte karotenoider, men også lykopen, spesielt fra tomater, har sannsynligvis en positiv virkning.

Her finner du de gode stoffene

Selen: Finnes i fisk, skalldyr, kjøtt (særlig i lever og nyrer), melk, ost og egg og i noen nøtter. Særlig paranøtter inneholder mye selen

D-vitamin: Finnes i egg og fet fisk som makrell, sardiner, sild, ål, laks og kveite. Vi produserer også D-vitamin selv når kroppen utsettes for sollys.

Gule og røde plantefarger: Finnes i tomat, paprika, mango, rødbete, gulrot, gul kiwi, epler og plommer.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: