© Istock

Så farlig er ditt magefett

Magefett er ikke bare magefett. Det er stor helsemessig forskjell på hvor fettet sitter. Her kan du sjekke hvor farlig ditt magefett er.

19. april 2016 av Martin Kreutzer.

Finn din magetype i boksene under, og se hvor farlig magefettet ditt er og hva du kan gjøre for å komme fettet til livs.

FOR MYE FETT RETT UNDER HUDEN

  • Hva du skal se etter: For mye fett under huden avsløres som regel av en synlig pølse rundt livet. Mål livvidden der du er bredest. Ligger den mellom 94 og 102 cm, og det er en god bilring å holde i – på størrelse med en god neve fett når du tar tak vannrett ved navlen – er det underhudsfettet som dominerer. Det kan også være tilfelle selv om midjemålet er mer 102 cm, men er tallet så høyt, er det økt risiko for at i hvert fall noe av fettet skjuler seg inne i bukhulen.
  • Så farlig er det: I utgangspunktet er det ikke noen stor helserisiko ved å ha en bilring rundt livet. Undersøkelser viser at det først og fremst er ved økende grad av overvekt at den totale fettbelastningen blir problematisk for kretsløpet. Så lenge fettet bokstavelig talt er håndgripelig, er det ikke så stor grunn til bekymring. Men vær oppmerksom på at en stor bilring på magen belaster korsryggen, og overvekt er generelt tøft for leddene, spesielt knærne.
  • Dette kan du gjøre: Sørg for å holde deg sunn og frisk ved å prioritere en sunn livsstil. Vekttap behøver ikke å være primærfokus, for det kan være minst like stor – eller større – helsegevinst ved å skape gode søvnvaner, bygge opp en god grunnform og spise sunne måltider. Ofte vil disse tiltakene nærmest automatisk hjelpe deg med å redusere fettet.

FOR MYE FETT MELLOM ORGANENE

  • Hva du skal se etter: Det er umulig å bestemme det totale omfanget av bukhulefett uten å sjekke det i en dyr skanner. Men følgende faktorer indikerer at du har altfor mye bukhulefett: a) Du har en livvidde som ligger over 102 cm. b) Livvidden endrer seg ikke nevneverdig i løpet av uken. c) Magen virker oppblåst, og det er forholdsvis lite fett å ta tak i.
  • Så farlig er det: Bukhulefettet er en tikkende bombe for helsen. Du har betydelig høyere risiko for å utvikle hjerte-karsykdom og diabetes. Risikoen er skyhøy uansett om du har høy BMI eller ikke, og det blir bare verre med årene, for en tilstand av kronisk fedme sliter hardt på systemet. Det fine er at så snart du gjør en helhjertet innsats mot magefettet, forbedres hele din fysiske tilstand. Det er bare å komme i gang!
  • Dette kan du gjøre: Sett inn støtet på alle fronter. Først og fremst må du skape kaloriunderskudd ved å kutte ut de tomme kaloriene og eventuelt redusere porsjonene. Sørg samtidig for å få mye mosjon, gjerne mer enn 3,5 timer kondisjonstrening i uken. Både stress og alkohol øker risikoen for at bukhulefettet hoper seg opp, så også her kan du høste verdifulle resultater.

LITE MAGEFETT, MEN INGEN SIXPACK

  • Hva du skal se etter: Du har ikke store mengder fett på magen, men det skjuler seg en liten bilring under navlen og et par elskovshåndtak på sidene. Musklene kan så vidt skimtes under huden, men det er ingen antydning til vaskebrett. Magen er stort sett flat. Til tider kan den være litt oppblåst, men det forsvinner når det er ro i tarmene.
  • Så farlig er det: Du kan ta det helt med ro. Helsemessig har det lite å si at du har litt fett rundt livet. Det er naturlig at magen er litt oppblåst innimellom, så det er heller ikke noe du behøver å bekymre deg om – med mindre det er en kronisk tilstand eller det er andre tegn på tarmproblemer. Begynner hyppige toalettbesøk, magesmerter etter måltider og andre problemer å melde seg jevnlig, bør du derimot få det utredet. Det kan skyldes irritabel tarm eller intoleranse overfor bestemte matvarer.
  • Dette kan du gjøre: Er du ute etter vaskebrett, så vær oppmerksom på at det er en ganske krevende prosess for de fleste. Som regel må fettprosenten ganske langt ned for å bli kvitt det siste magefettet, og det vil sannsynligvis innebære at du må slanke deg til et nivå som mange vil finne lite attraktivt. Med riktig strategi for kosthold og trening er det likevel mulig.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: