© iStockphoto

Så mye påvirker en cola kroppen din

Synes du det føles litt rart når du drikker en cola? Det er det en god grunn til...

5. juni 2019 av Christian Thestrup

Alle vet at cola kanskje ikke er det sunneste i verden, men vet du nøyaktig hva som skjer når du drikker en boks med 33 cl? Den amerikanske nettsiden The Renegade Pharmacist har sett nærmere på eksakt hva som skjer når den boblende væsken begynner å fare rundt i kroppen din. Og det er ikke småting.

Etter 10 minutter: Du har nettopp fått i deg 10 fulle teskjeer med sukker - eller det som tilsvarer 100 prosent av ditt daglige, anbefalte sukkerinntak. Nå begynner det å bli gøy!

Etter 20 minutter: Blodsukkeret ditt stiger til værs som en Apollo-rakett og får insulinnivået ditt til å fly i taket. Kroppen fyller sukkeret inn i sine små reservelagre, og deretter forsøker den å forvandle det overskytende sukkeret til fett - og det er en hel del. Så hvis kosten allerede har dekket energibehovet ditt, vil det sukkeret du ikke forbrenner, ende opp som fett på ribbeina dine.

Etter 40 minutter: Kroppen har nå oppdaget all koffeinen som var i colaen. Pupillene begynner å utvide seg, og blodtrykket fortsetter å stige.

Etter 45 minutter: Kroppen din har nå skrudd opp produksjonen av dopamin. Det føles rart fordi det påvirker hjernens belønnings-senter og føles omtrent som når man tar kokain og amfetamin.

Etter 60 minutter: Boom! Du er nå i ferd med å lande etter sukkersjokket, noe som kan gjøre deg irritabel og trøtt. Så må du tisse, fordi det er en bivirkning når du drikker koffein. Det betyr dessverre at du nå skyller masse kalsium, magnesium og sink rett ned i toalettet, i stedet for at du bruker det til å styrke skjelett og tenner. Og vannet skulle blitt brukt til å opprettholde væskebalansen i kroppen. .

Så neste gang du får lyst på en cola, er det kanskje lurt å velge et glass kaldt sitronvann i stedet for?

Les også

Hva vil du oppnå med treningen det neste året?

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: