Høst og løping En løpetur om høsten er ikke bare regn og ruskevær. Det kan også være ganske vakkert ute.

Seks helsegrunner til å elske høsten

Høsten er over oss. Bladene faller av trærne, vinden uler og mørket overtar. Og vi orker ikke tenke på hvor lenge det er til det snur. Det er med andre ord ikke mye å være glad for om høsten, men det bør du være. Høsten og vinteren påvirker faktisk helsen vår positivt på mange områder.

10. september 2019 av Lasse Lyhne

Høstmørket gavner helsa

Mørket tar raskt over på denne tida, og det er bra. Mørke øker søvnkvaliteten markant. det fremmer produksjonen av søvnhormonet melatonin, går kroppstemperaturen og blodtrykket til å synke og gjør det lettere å sove dypt og uavbrutt.

Plommer, epler og pærer er modne om høsten

Høstens grøde er ernæringsmessige perler. Epler, pærer og spesielt plommer er rike på fibre og antioksidanter, mens de kåltypene som kommer litt senere på året, som grønnkål og rosenkål, er rett og slett noe av det sunneste du kan putte i deg.

Du blir mer seksuelt oppstemt om høsten

Det er ikke bare hos kronhjortene det kiler litt ekstra i underlivet i oktober. Norske forskere har funnet ut at testosteronnivået, som blant annet påvirker sexlysten, er klart høyere i oktober og november.

Vi er mer produktive om høsten

Vi blir mer produktive og fokusert på arbeidsoppgaver når det er møkkavær. Det viser en studie som ble gjort av studenter ved Harvard. Når det er dårlig vær bruker vi ikke krefter på å lure på alt det morsomme vi kunne gjort ute i stedet for å sitte inne og jobbe.

Lurer du på om du har en sunn vekt? Beregn BMI-en din her.

Kjøligere temperatur gavner treningen

Høsttemperaturen er faktisk helt optimal når det gjelder trening - og løp spesielt. Undersøkelser har vist at de raskeste maratontidene ble løpt i temperaturer mellom 10 og 15 grader, og det er mer behagelig løpevær enn når termometeret viser 25 grader.

Vi knytter tettere sosiale bånd om høsten

Det har sikkert noe å gjøre med vinterhalvårets festligheter, men ser man på mobilvanene våre, tyder mye på at vi knytter tettere sosiale bånd når det er mørkt og kaldt ute. Undersøkelser viser at vi har lengre samtaler, og vi snakker ofte med nære venner og familie om høsten og i vintermånedene.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: