© iStock

Seks måter å unngå hodepine på – uten medisin

Med disse seks grepene kan du unngå hodepinetabletter og de ubehagelige bivirkningene de kan medføre.

21. mars 2019

Slik unngår du hodepine

Når smertene dundrer i hodet, er piller løsningen de fleste tyr til. Problemet er bare at piller innebærer risiko for en rekke alvorlige bivirkninger. Med disse seks naturlige verktøyene kan du unngå piller og de skadelige bivirkningene, og likevel bli kvitt hodepinen.

1. Spis variert

Dette sier forskerne: Du kan få vondt i hodet av det du spiser og drikker. Det er svært individuelt hvilke matvarer som gir deg problemer – og ekspertene er heller ikke enige. 

Derfor: Stoffer som for eksempel nitritt påvirker sanseceller i hjernen, som igjen kan påvirke den delen av hjernen som styrer smerteoppfattelsen. Og dermed kan hodepine oppstå. 

Dette kan du gjøre: Spis variert – og prøv deg fram. Kaffe, te, sjokolade, ost, pølse og røkt fisk er trolig på at være de største synderne.

>> Få masse treningstips, motivasjon, konkurranser, oppskrifter og forslag til øvelser rett i innboksen. Klikk her for å få vårt populære nyhetsbrev. <<

2. Reduser bruken av hodepinetabletter

Dette sier forskerne: Ironisk nok står hodepinetabletter på listen over faktorer som kan gi hodepine. 

Derfor: Hvis du tar smertestillende medisin mot hodepine daglig, kan du risikere at medisinen vedlikeholder og til og med forverrer hodepinen. Ved lengre tids bruk blir du immun over for medisinen som bare virker kortvarig og utilstrekkelig. 

Dette kan du gjøre: Det beste er forebygging der du finner årsaken til hodepinen. Hvis du tar smertestillende piller, øker risikoen for å utvikle hodepine hvis du bruker medisinen i 15 dager eller mer per måned i tre sammenhengende måneder. Dessverre er eneste utvei å kutte ned på forbruket og til slutt stoppe helt. Det finnes skreddersydde programmer til formålet.

3. Unndgå stress

Dette sier forskerne: Stress er ikke en direkte årsak til hodepine, men en av mange faktorer som kan forverre en hodepine. 

Derfor: Stress påvirker deg både fysisk og psykisk. Stressede mennesker sover som regel dårligere, spiser mer usunt, røyker mer, trener mindre, drikker mer alkohol og har flere muskelspenninger – alle faktorer som kan utløse hodepine. 

Dette kan du gjøre: Gjør alt du kan for å unngå stress. Stress dobler sannsynligheten for å bruke smertestillende medisin, men piller er uegnet til å gjøre noe med stress. De kan gi hodepine, så dropp pillene når du føler deg stresset.

4. Sitt godt når du jobber

Dette sier forskerne: Dårlig arbeidsstilling øker risikoen for muskelinfiltrasjoner, som igjen øker risikoen for hodepine. 

Derfor: Når du oppholder deg i den samme posisjonen over lengre tid, som for eksempel når du sitter foran en PC, belastes musklene i spesielt nakke og skuldre, noe som fører til spenninger. 

Dette kan du gjøre: Sørg for å innarbeide gode vaner når det gjelder arbeidsstillingen. Det viktige er at arbeidsstillingen din er fleksibel, slik at du ikke sitter i den samme stillingen i lengre tid.

5. Prioriter trening

Dette sier forskerne: Mosjon og trening kan hjelpe mot vondt i hodet. 

Derfor: Hodepine utløses ofte av utilpasset muskulatur i nakke og en skulder som enten er for spent eller ikke sterk nok. Og da hjelper styrketrening med for eksempel strikk. Når du trener og får opp pulsen, økes kroppens produksjon av ”kroppskjemiske” smertelindrende stoffer som for eksempel endorfiner, som kan fjerne smerter i hode og muskler. I tillegg økes blodgjennomstrømningen i hjernen, noe som har positiv effekt på betennelsestilstanden i våre ”hjerneblodårer” som utløser hodepine. 

Dette kan du gjøre: Sørg for at du får trent – både styrke- og utholdenhetstrening. For å forhindre at treningen utløser hodepine, må du sørge for å varme opp og drikke nok.

6. Sov godt hver natt

Dette sier forskerne: Adskillige undersøkelser viser en sammenheng mellom hodepine og dårlig søvn – og det er også en ond sirkel: Hodepine gir dårlig søvn, og dårlig søvn gir hodepine. 

Derfor: Dårlig søvn kan gi deg vondt i hodet på flere måter. En dårlig seng eller hodepute kan ha dårlig innflytelse på sovestillingen din, så du for eksempel utvikler hodepinefremkallende spenninger i nakke eller skuldre. Det kan også utløse hodepine å sove for lite eller for mye. 

Dette kan du gjøre: Skaff deg en hodepute og en seng som passer deg, og sov i et rom som er mørkt, kjølig og stille. I tiden før du legger deg bør du droppe trening, kaffe, tobakk og ikke minst alkohol. I tillegg til å forringe søvnen er alkohol vanndrivende, så et stort inntak kan føre til væskeunderskudd, som igjen kan utløse hodepine. Prøv også å unngå bekymringer og spekulasjoner før du legger deg.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: