Seks sprø grunner til at du bør prompe

Helsa di har mye å vinne på at du ikke går og strammer skinka hele dagen.

26. september 2016 av Julie-Elsebeth Crone Johannesen

Å slippe en fis er en helt naturlig kroppsfunksjon som hjelper fordøyelsessystemet med å fungere optimalt. Når vi fordøyer maten, skapes gass i magen - og de skal altså ut av baken.

Det reduserer oppblåsthet. Hvis du føler deg oppblåst etter et stort måltid, kan det hende du trenger å frigi noe av gassen i magen.

Det sier noe om kostholdet ditt. Fisen avspeiler kostholdet. Hvis du sjeldent promper, trenger du muligens mer fiberrik kost. Mens en veldig fæl lukt ofte betyr at du spiser for mye rødt kjøtt.

Det er sunt for tykktarmen. Å holde lufta inne kan på sikt gi store problemer for helsen din generelt. Det er aldri bra å holde på avfallsstoffene som gjerne vil ut.

Det kan fortelle noe om helsa di. Hvis du plutselig begynner å fise mer enn normalt, får smerter når du gjør det, eller de lukter ekkelt, kan det indikere flere sykdommer -blant annet laktoseintoleranse eller i verste fall tykktarmskreft.

Lukta er bra for deg ... Ja, det er ikke spesielt ålreit informasjon. Men studier viser at små mengder av gassen som prompen består av, hydrogensulfid, faktisk er bra for helsa og immunsystemet.

Fisene forteller at du har sunne magebakterier. Slanke, sunne mennesker promper generelt mer. Dette skyldes de sunne fibrene og grønnsaker, som får kroppen til å produsere gass i magen.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: