Seks sykdommer som forbindes med å drikke brus

Drikker du litt mer brus enn du egentlig burde? Da bør du lese dette.

31. mai 2017 av Julie-Elsebeth Crone Johannesen

Mange kan ikke tenke seg noe bedre enn en iskald cola fra kjøleskapet. Men som de fleste er klar over, så er brus langtfra sunt for kroppen. 

Vi har samlet en liste med seks sykdommer som brusdrikkere har høyere risiko for å bli rammet av enn de som ikke drikker så mye brus. 

Nyrestein

Hvis du drikker tre colabokser i uka - det gjelder også lightutgavene - så vil du ha 15 prosent høyere risiko for å bli rammet av nyrestein. Årsaken er at fosforsyren i cola får urinen til å endre seg, og dermed blir man lettere rammet av nyrestein. 

Type 2-diabetes

Ifølge et studie så har personer som drikker en-to bokser sukkerholdig drikke om dagen hele 26 prosent høyere risiko for å bli rammet av type 2-diabetes. 

Hjerte-og karsykdommer

En tjue år lang studie av 40 000 menn avslørte at de som gjennomsnittlig drakk en boks sukkerholdig leskedrikk daglig, hadde hele 20 prosent høyere risiko for å bli rammet av et hjerteinfarkt enn de som sjelden drakk brus. De samme tallene gjorde seg gjeldende når det gjaldt død som følge av et hjerteinfarkt. 

Gikt

En 22 år langt studie som ble gjort på 80 000 kvinner, viste at de som drakk en boks sukkerholdig leskedrikk om dagen hadde 75 prosent høyere risiko for å utvikle gikt. Den samme tendensen gjorde seg gjeldende når de testet menn. 

Fedme 

Det høye innholdet av sukker i leskedrikker er ikke bra for vekta. En studie viser da også at forekomsten av fedme mest sannsynlig ville kunne reduseres, hvis ikke sukkerholdig leskedrikker var så vanlig å drikke. 

Nedsatt fordøyelse og sykdommer i fordøyelsessystemet  

Kullsyren som er en del av mange leskedrikker kan være hard både for magen og førdøyelsessystemet. Syre-base-forholdet i magen kan bli utfordret, særlig hvis man drikker mye brus eller drikker brus på tom mage. I verste fall kan dette skape en betennelse i fordøyelsessystemet. 


Hvis du vil ha flere tips til et sunnere liv - så bli abonnent og fyll opp med innhold om de kuleste trendene, de herligste oppskriftene og de nyeste treningsformene HVER MÅNED. tanket op på indhold om de fedeste tendenser, lækreste opskrifter og nyeste træningsformer HVER MÅNED. Akkurt nå får du  to numre av Aktiv Trening samt en løpejakke fra Diadora + Gavekort for kun 79,50,- eksklusiv porto og eksp. 


Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: