© Istock

Her er sannheten om sex og trening

Er sex før trening eller en konkurranse lurt? Mange store idrettsmenn sier nei, men forskning viser noe annet …

27. januar 2016

Muhammed Ali sverget til avholdenhet før en boksekamp, fordi han mente at sex ville gjøre ham ”mykere”. Og han er langt fra den eneste som har sagt nei til en hyrdestund før trening, fordi de mente det skadet treningen.

I dag lever myten videre blant mange ihuga treningsfolk, og det er faktisk synd. Den er nemlig feil.

Allerede i 2000 viste et sveitsisk forsøk med eliteutøvere, publisert i Journal of Sports Medicine and Physical Fitness, at sex ti timer før en fysisk test ikke hadde negative effekter. Heller ikke når forsøkspersonen hadde sex to timer før testen, syntes det på resultatene.

Faktisk tyder mye av dagens forskning på at sex virker helse- og prestasjonfremmende for både kvinner og menn. Forskning har vist at etter sex skjer en økning i utskillelsen av blant annet prolaktin, samt immunforsvarets soldater, såkalte drepeceller. Det minsker risikoen for å bi syk.

Samtidig mener mange idrettspsykologer at orgasmen fremmer yteevnen for begge kjønn, fordi man etterpå blir mindre anspent.

Det er dog verdt å notere seg at det bare er rolig sex, helst med partneren som den mest aktive, som øker yteevnen. Holder du på hele natten, er det tvilsomt om du klarer å yte ditt beste dagen etter.

Les også

Hva vil du oppnå med treningen det neste året?

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: