Slik får du høyere stoffskifte

Det er utrolig mange ting som avgjør hvor høyt stoffskiftet ditt er. Heldigvis finnes det også noen veier til høyere stoffskifte - som du selv kan påvirke!

10. juli 2019 av Julie-Elsebeth Crone Johannesen

Stoffskifte er et komplekst emne, og egentlig er det en samlebetegnelse for alle prosessene som foregår i kroppen, og som blant annet er med på å påvirke forbrenningen, vekten, tarmfunksjonen og den generelle helsa. Mange lider av konkrete stoffskiftesykdommer, og i slike tilfeller bør man alltid få råd hos fastlegen. 

Stoffskifte er en betegnelse som ofte forbindes med den prosessen som skjer i kroppen når den bryter ned proteiner, fett og karbohydrater - og omdanner dem til energi - altså forbrenningen vår. 

Vi har samlet en rekke gode vaner som kan booste stoffskiftet og forbrenningen. 


1. Spis flere små måltider. Kroppen vår bruker energi hver gang den skal fordøye maten, derfor er det lurt å sette den i gang mange ganger om dagen. De mange måltidene sikrer dessuten et stabilt blodsukker som gjør det lettere å unngå overspising. 

2. Unngå transfettsyrer. Transfettsyrer kan binde seg til fett og leverceller, og gjøre det vanskeligere for disse å forbrenne fett. 

3. Få minimum 30 minutters daglig mosjon. Den sikreste måten å booste stoffskiftet på er å mosjonere. Sørg for å få opp pulsen hver dag. 

4. Husk den tunge treningen. Vektrening eller lignende booster forbrenningen. Og desto flere muskler vi drar på, jo høyere blir forbrenningen under treningen. 

5. Husk frokost. Hvis man vil sette fart på stoffskiftet og forbrenningen, så bør du spise mange måltider - og du starter med frokosten. Ikke hopp over frokosten, da vil det bare ta lenger tid før du får i gang kroppen med å bruke energi. 

6. Unngå stress. Det er lettere sagt enn gjort, men stress har en dårlig innvirkning på forbrenningen - så slapp av. 

7. Tank opp på magre proteiner. Proteiner holder oss mette lenge og holder forbrenningen i gang. Få proteiner fra egg, kylling og annet magert kjøtt.

8. Drikk masse vann. Vann er utrolig viktig for fordøyelsessystemet. Sørg for å få to liter vann daglig.   

9. Få nok søvn. Sju-åtte timers søvn hver natt har mange helsefordeler for oss. En av disse er høyere stoffskifte og forbrenning. Mangel på søvn vil nemlig få kroppen til å bruke mindre energi. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: