© Colourbox

Slik får du tid

Her ser du hvordan du finner tid til trening når selskapeligheter og sosiale forpliktelser står i kø for å torpedere ditt normale treningsregime og erstatte det med orgier i søtsaker og fett. Planlegging og oversikt er nøkkelordene som kan lose deg trygt igjennom minefeltene.

1. desember 2019

Utnytt transporttiden Hvis mulig, kan du bruke reisetid til og fra jobb til å trene. Løp eller sykle både til og fra hvis du kan. Har du lang vei, kan du gå av buss eller tog på et egnet sted og trene derfra.

Sett deg mål Det er en stor hjelp å ha et klart mål med treningen. Det kan for eksempel være å restituere i desember, å trene seg opp til et løp eller å prøve andre treningsformer. Setter du deg et mål, har du en klar plan og øker motivasjonen for å yte en innsats.

Ta deg sammen Løper du? Er du sykkelrytter? Styrketrener du? Er du en person som trener – eller vil du bare se ut som om du trener? Det kan være en god hjelp å stille seg disse spørsmålene i en presset tid, og håpe på de rette svarene. Du kan tvinge deg til mye, men på et eller annet tidspunkt handler det også om vilje og prioritering hvis du skal få trent i julen.

Tren hjemme Du behøver ikke å investere i en romaskin eller installere et helt treningssenter hjemme. Du kommer langt med noen enkle redskaper, som et par håndvekter, en ab roller (trener mage og rygg) eller et TRX-sett (et sett remmer med håndtak som kan festes til for eksempel en dør og brukes overalt). Fordelen er at du reduserer tiden som går med til å trene og kan trene når det passer deg best.

Tren på jobb Bruk treningsrommet på jobben, slik at du kan trene like før eller etter jobb. På den måten unngår du å gå glipp av treningen fordi du kommer hjem og strander i sofaen. Jo lettere det er å få trent, desto større er sjansen for at du faktisk får gjort det.

Tren hardere Når du har mindre tid til rådighet, er det en god idé å øke intensiteten, slik at du utnytter tiden bedre. Det gjelder enten du løper, sykler, løfter vekter eller helt andre ting. Ved å trene hardere kompenserer du for at den totale treningsmengden faktisk er mindre.

Tren med noen du liker En eller flere treningspartnere kan riktignok gjøre juletreningen mer problematisk fordi det ikke bare er én, men minst to kalendere som skal koordineres. Klarer dere å komme rundt denne omstendigheten i planleggingsfasen, har dere imidlertid inngått en klar avtale som forplikter. Det gjør det vanskeligere å avlyse og øker sannsynligheten for regelmessig trening.

Prøv noe nytt Bruk vinteren til å prøve crossfit, crosstraining, mosjonsboksing eller noen av de mange andre lagtimene på treningssenteret. Det kan gi motivasjonen et løft hvis du bytter ut solotreningen med en mer sosial treningsform – som dessuten styres av en inspirerende instruktør.

Prioriter det morsomme Finn ut hva du synes er morsomt. Dermed blir det lysten som driver verket. Trening skal ikke være en sur plikt. I et stramt desemberprogram vil nettopp gleden bidra til å øke følelsen av at du får en pause fra alle andre gjøremål.

Bryt rutinen Hold motivasjonen oppe ved å bryte kjedelige rutiner. Noe så enkelt som å løpe eller sykle en fast treningsrute motsatt vei av det du pleier, kan gi betydelig mer treningsglede. Du kan også fornye styrketreningen ved å bytte øvelser ofte.

Skriv ned Inngå klare avtaler med din kjære og resten av familien. Noter hverandres ønsker i kalenderen. På den måten gir dere hverandre treningsfri og inngår klare avtaler.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: