slitne mennesker på hotellrommet

Vi er som regel mest plaget av jetlag når vi reiser mot øst

Slik slipper du jetlag på ferien

Unngå å føle deg som en zombie på ferien med disse triksene.

4. juli 2022 av Jesper U. Larsen

Jetlag kan gi deg en kjedelig start på ferien, men det er mye du kan gjøre selv for å unngå utmattelse, søvnproblemer, magetrøbbel og andre irriterende symptomer. 

Her er sju enkle og effektive tips for en ferie uten jetlag: 

  • Forbered deg i dagene før du skal reise ved gradvis å endre spise- og sovetidene, slik at de nærmer seg den nye tidssonen. Skal du østover, så venn deg til å gå litt tidligere i seng og stå litt tidligere opp - og senere hvis du skal vestover. 

  • Still klokka slik at den stemmer med tiden på feriestedet allerede når du setter deg på flyet. Da forbereder du deg mentalt, og kan tilpasse søvnen i flyet.
8 klokker med forskjellige tidssoner
Stille klokken forover eller bakover selv før flyet tar av.

  • Beveg deg på flyet. Hold blodomløpet i gang ved å reise deg opp minst en gang i timen.

  • Drikk rikelig med væske på flyet, men unngå alkohol og koffeinholdige drikker. Begge kan forverre symptomene på jetlag ved å gjøre deg dehydrert og forstyrre søvnen.

kvinne drikker vann på flyet
Husk å holde deg hydrert.

  • Dagslys er avgjørende når du skal stille den biologiske klokka. Er det dag når du lander, så bør du oppholde deg ute i dagslys så mye som mulig.
 liten smilende jente med solbriller ser på solen
Juster din interne klokke med dagslys.

  • Lander du tidlig på dagen kan det være greit med en powernap på 30-60 minutter. Men kommer du etter lunsj, så bør du prøve å holde deg våken helt til kvelden.

  • Mosjon motvirker jetlag. Det kan være lurt å trene på samme tidspunkt av dagen som du gjør hjemme - men godta at du kanskje ikke kan trene like hardt som vanlig hvis du føler deg tung og trøtt. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: