© istock

3 tips til supersøvn

Søvnen er avgjørende for om du oppnår de resultatene av treningen du drømmer om

19. oktober 2020 av Jesper U. Larsen

De siste årene har forskerne funnet ut stadig mer om sammenhengen mellom søvn og prestasjoner, og de er ikke i tvil: Du kan sove deg både sterkere, raskere og sunnere.

Her er tre av de beste tipsene til god søvn

Unngå alkohol

Det er en veldig dårlig idé å bruke alkohol som en form for sovemedisin. Riktignok virker alkohol sløvende og kan få deg til å sovne fortere, men totalt blir søvnkvaliteten dårligere. Etter noen timer blir søvnen lettere enn normalt, og du risikerer mer urolig nattesøvn. Det beste er å unngå alkohol helt, men et enkelt glass vin til middag er neppe noe stort problem, siden alkoholen vil forsvinne ut av systemet før leggetid. 

Unngå store måltider

Sult kan ødelegge søvnen, så hvis du er sulten før leggetid, kan du godt ta litt kveldsmat – for eksempel en liten porsjon skyr med frukt og litt valnøtter. Men unngå store måltider, da de kan gi problemer med fordøyelsen og påvirke søvnen negativt. Unngå også å innta mye væske, slik at det er mindre risiko for at du må opp om natta. 

Fjern alt som forstyrrer 

Jo mørkere omgivelsene er når vi skal sove, jo bedre sover vi. Har du problemer med å få det mørkt nok på soverommet, bør du vurdere å kjøpe noen mørkleggingsgardiner. Er det forstyrrende støy som plager deg, så fjern også den så langt det lar seg gjøre – eller putt et par ørepropper i ørene. I tillegg kan det være lurt å unngå å ha en klokke på nattbordet – den minner deg bare om at du egentlig burde ha sovnet for lengst.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: