Dårlig søvn gir kortere levetid

7 av 10 nordmenn sliter med søvnvansker. Det går ikke bare ut over energinivået, det gir også flere ulykker, dårligere helse og kortere levetid.

28. november 2016 av Aktiv Trening

Søvn får mye oppmerksomhet fra helseekspertene for tida, og det er ikke rart. Søvnen påvirker blant annet risikoen for diabetes, hjerte- og karsykdommer og flere kreftformer.

Ifølge en norsk undersøkelse i regi av forsikringsselskapet If nylig har 69 prosent søvnvansker ofte eller av og til.

Søvnekspertene anbefaler at vi sover minst sju timer i døgnet, men vi sover mindre enn før, og nå sover hver tredje person bare seks timer eller mindre hver natt.

Smarttelefoner og nettbrett får mye av skylda for både lite søvn og dårligere søvnkvalitet, og undersøkelsen viser at over halvparten av oss har med skjermer i senga.

– Vi vet at for lite søvn fører til flere ulykker og dårligere helse. Som forsikringsselskap er vi bekymret over denne utviklingen, sier Jon Berge i forsikringsselskapet If, og oppfordrer alle å gå offline etter klokka 22.00.

Ifølge en ny dansk undersøkelse lever de som sover dårlig om natta i gjennomsnitt to måneder kortere enn personer med god søvn. De er oftere syke, går oftere til legen og blir oftere innlagt på sykehus.

Gode søvnråd

  • Legg deg til samme tid hver kveld og stå opp til samme tid hver morgen, også i helgene.

  • Få minst 30 minutter med dagslys daglig, helst om morgenen.

  • Ikke drikk, kaffe, te eller cola etter klokka 17.00.

  • Mosjoner regelmessig, men avslutt tre timer før leggetid.

  • Ikke legg deg sulten, men spis heller ikke et stort måltid rett før du legger deg.

  • Ikke ta med mobil, PC eller nettbrett i senga.

Tilbud til deg: Genial treningstrøye fra Craft

Myk, lett og elastisk. Craft har laget en skikkelig fet treningstrøye som sitter tett inntil kroppen og følger alle bevegelsene dine. Og den kan bli din for BARE 99,50 kr. Trøya fås både til menn og kvinner, og den kan brukes til stort sett alt - enten det er en gåtur i skogen, trening på senteret eller en løpetur. På kalde dager er den perfekt som et lunt mellomlag under en jakke, mens den på litt varmere dager fungerer fint som ytterste lag. Trøya er designet med et hull ved håndleddet, som du kan stikke tommelfingeren i. Dermed kan du trekke ermet nedover hånda og holde hendene varme på kjølige dager. Akkurat nå får du trøya sammen med tre numre av Aktiv Trening for BARE 99,50 kr. (+ 49,50 kr. i porto. I alt 149 kr.) Her kan du lese mye mer om det fantastiske tilbudet.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: