© Istock

Denne søvnen bør du unngå

Humøret daler når vi blir vekket i løpet av natten. Avbrutt søvn er verre enn for lite søvn, viser forsøk.

29. januar 2016

Blir du vekket flere ganger om natten, sliter det voldsomt på humøret. Mye mer enn hvis du sover for lite, men uforstyrret. Det fastslår amerikanske forskere som har gjennomført en ny studie.

Forskerne delte 62 personer opp i tre grupper. I de tre nettene forsøket varte ble den ene gruppen vekket åtte ganger. Den andre gruppen skulle legge seg sent og sove mindre enn fem timer, men fikk til gjengjeld sove uforstyrret. Personene i den tredje gruppen fikk sove så lenge de ville.

Ikke overraskende hadde den første natten en negativ effekt på humøret hos de to første gruppene, men etter den andre natten hadde humøret dalt mye mer hos gruppen som hadde fått avbrutt søvnen. Den tendensen fortsatte også den tredje natten.

Derfor er det så ille

  • I løpet av en vanlig natt tilbringer en voksen person cirka 60 prosent av sovetiden i lett søvn, cirka 20 prosent i de dype søvnfasene og cirka 20 prosent i REM-fasen (drømmefasen).
  • Blir man vekket flere ganger i løpet av natten, når man ikke i samme grad ned til de dype søvnfasene.
  • Det er i den dype søvnen hjernen girer helt ned og hjernebølgene går sakte. Det er helt avgjørende for at kroppen bygger seg opp igjen og vi føler oss uthvilte morgenen etter.

Source #Sleep.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: