© iStockphoto

Derfor får du matkick av for lite søvn

Søvnmangel gir ekstra appetitt – særlig etter usunn mat.

8. mars 2016 av Jesper U. Larsen

En søvnløs natt kan ende i et etegilde dagen etter. Det er nemlig vanskeligere å holde seg unna hurtigmat, godteri og brus hvis man ikke får nok søvn.

Nå har amerikanske forskere funnet en del av forklaringen på hvorfor søvnmangel gir større lyst på usunn mat, og dermed også høyere risiko for overvekt.

Samme virkning som hasj

Søvnmangel påvirker nemlig kjemiske stoffer i hjernen på samme måte som det aktive stoffet i cannabis som gir brukerne ”lyster” – en økt appetitt, særlig på søt, men også salt og fet mat.

Tidligere forskning har vist at søvnmangel øker utskillelsen av det appetittstimulerende hormonet gherlin, mens mengden av metthetshormonet leptin stiger når man får en god natts søvn.

Det nye er at mangel på søvn også påvirker de såkalte endocannabinoidene – populært også omtalt som kroppens egne hasjlignende stoffer.

Spiste dobbelt så mye fett

Til forsøket samlet forskerne ved University of Chicago 14 voksne i alderen 18–30 år. Appetitten og spisevanene deres ble først testet etter fire netter med tilstrekkelig søvn (cirka 8,5 timer) og i andre omgang etter fire netter med søvnunderskudd (4,5 timer).

Blodprøver avslørte en klar sammenheng mellom testpersonens appetitt på usunne saker og nivået av endocannabinoider i kroppen. Normalt er nivået lavt om natten og stiger i løpet av dagen, før det når toppen tidlig på ettermiddagen, men når testpersonen ikke fikk nok nattesøvn, forble nivået høyt til utpå kvelden.

I den perioden følte testpersonene større sult, og når de fikk tilgang til snacks, spiste de nesten dobbelt så mye fett i forhold til når de hadde sovet i åtte timer.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: