© iStockphoto

Derfor sover menn bedre enn kvinner

Ny forskning påviser at det er en god forklaring på hvorfor kvinner oftere har søvnproblemer enn menn.

13. september 2016 av Hans Westhausen Gottlieb

Kvinner er mer tilbøyelig til å lide av søvnproblemer enn menn. Det er for eksempel markant flere kvinner som lider av søvnløshet.

Ifølge ny kanadisk forskning fra McGill University skal årsaken til kvinners søvnproblemer muligens finnes i deres døgnrytme, som skiller seg fra mennenes.

Kvinner lever i en annen tidssone

I praksis er kvinnenes døgnrytme nemlig en tidssone lener mot øst, noe som betyr at kvinner har en tendens til både å sovne og våkne tidligere enn menn.

Kvinnene i forsøket hadde derfor vanskeligere for å holde seg våkne til sent om kvelden, og de hadde til og med økt tilbøyelighet til å våkne "for tidlig" sammenliknet med mennene. De var derfor også trettere om morgenen.

Ifølge forskerne bak studien kan kvinners forskutte døgnrytme være den mekanismen som gjør at kvinner er mer tilbøyelige til å utvikle søvnlidelser.

Søvnmangel dreper indirekte Søvnmangel er en hyppig årsak til for tidlig død. Det skyldes at søvnløshet fører til følgesykdommer som diabetes og hjerte- og karsykdommer, mens søvnproblemer over tid kan gi psykiske mén.

Kilde: PNAS, McGill University og Sundhedsstyrelsen

Tilbud til deg: Genial treningstrøye fra Craft

Myk, lett og elastisk. Craft har laget en skikkelig fet treningstrøye som sitter tett inntil kroppen og følger alle bevegelsene dine. Og den kan bli din for BARE 99,50 kr. Trøya fås både til menn og kvinner, og den kan brukes til stort sett alt - enten det er en gåtur i skogen, trening på senteret eller en løpetur. På kalde dager er den perfekt som et lunt mellomlag under en jakke, mens den på litt varmere dager fungerer fint som ytterste lag. Trøya er designet med et hull ved håndleddet, som du kan stikke tommelfingeren i. Dermed kan du trekke ermet nedover hånda og holde hendene varme på kjølige dager. Akkurat nå får du trøya sammen med tre numre av Aktiv Trening for BARE 99,50 kr. (+ 49,50 kr. i porto. I alt 149 kr.) Her kan du lese mye mer om det fantastiske tilbudet.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: