© iStockphoto

Derfor sover menn bedre enn kvinner

Ny forskning påviser at det er en god forklaring på hvorfor kvinner oftere har søvnproblemer enn menn.

1. juni 2019 av Hans Westhausen Gottlieb

Kvinner er mer tilbøyelig til å lide av søvnproblemer enn menn. Det er for eksempel markant flere kvinner som lider av søvnløshet.

Ifølge kanadisk forskning fra McGill University skal årsaken til kvinners søvnproblemer muligens finnes i deres døgnrytme, som skiller seg fra mennenes.

Kvinner lever i en annen tidssone

I praksis er kvinnenes døgnrytme nemlig en tidssone lener mot øst, noe som betyr at kvinner har en tendens til både å sovne og våkne tidligere enn menn.

Kvinnene i forsøket hadde derfor vanskeligere for å holde seg våkne til sent om kvelden, og de hadde til og med økt tilbøyelighet til å våkne "for tidlig" sammenliknet med mennene. De var derfor også trettere om morgenen.

Ifølge forskerne bak studien kan kvinners forskutte døgnrytme være den mekanismen som gjør at kvinner er mer tilbøyelige til å utvikle søvnlidelser.

Søvnmangel dreper indirekte Søvnmangel er en hyppig årsak til for tidlig død. Det skyldes at søvnløshet fører til følgesykdommer som diabetes og hjerte- og karsykdommer, mens søvnproblemer over tid kan gi psykiske mén.

Kilde: PNAS, McGill University og Sundhedsstyrelsen

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: