Derfor tisser du om natten

Det finnes lite som er mer irriterende enn å få avbrutt nattesøvnen fordi tissetrangen melder seg. Heldigvis finnes det både en forklaring og løsning på problemet.

1. januar 2010 av Hans Westhausen Gottlieb

Hva er nokturi?

Nokturi innebærer at man våkner om natten for å late vannet, uansett hvor mye man har tisset. Det er en svært vanlig lidelse som rammer like mange menn og kvinner. Risikoen øker med alderen. Omtrent halvparten av alle over 50 år og 70 prosent av alle over 65 år må opp én til flere ganger hver natt.

Er det farlig?

I sjeldne tilfeller kan nokturi være tegn på en alvorlig sykdom. Gå til legen hvis tissemønsteret ditt endrer seg, for eksempel hvis du plutselig må opp og tisse flere ganger hver natt, hvis du opplever smerte eller trykk i forbindelse med vannlatingen eller hvis du har blod i urinen.

Hva kan jeg gjøre selv?

Unngå å drikke mye væske om kvelden. Sørg for å tisse før du legger deg. Vær forsiktig med alkohol og koffeinholdige drikker før sengetid, ettersom de virker vanndrivende. Kontakt lege hvis rådene ikke hjelper. Ofte kan tilstanden bedres, så man bare må opp én gang hver natt i stedet for to.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: