Så usunt er det å få for lite søvn
Det kan virke som bortkastet tid at vi bruker en tredel av livet på å sove. Men det er ingen vei utenom. De siste årene har forskerne funnet nye beviser på hvor avgjørende søvnen er for helsa, og hvor skadelig det kan være å slurve med antall timer under dyna. Her forklarer vi en del av konsekvensene, som du heldigvis kan sove deg fra.
Hvor mye søvn trenger du?
Søvnbehovet endrer seg ganske mye med alderen:
Nyfødte: Opptil 18 timer
1–12 måneder: 14–18 timer
1–3 år: 12–15 timer
3–5 år: 11–13 timer
5–12 år: 9–11 timer
Tenåringer: 9–10 timer
Voksne: 7–8 timer
Eldre: 6–7 timer
Seks ting som skjer i kroppen med for lite søvn
1. Økt risiko for diabetes
Mange studier har vist at de som ofte sover mindre enn 5 timer per natt, er langt mer utsatt for å få diabetes. Søvnmangel reduserer insulinfølsomheten. Det betyr at kroppscellene ikke så lett kan ta opp sukker, som dermed hoper seg opp i blodet og fører til at blodsukkeret blir høyt.
2. Søvn gjør deg populær
Du kan faktisk bli mindre populær hvis du ikke får nok søvn. Et forsøk ved universitetet i Stockholm viser at personer blir vurdert som mer attraktive, sunne og pålitelige av andre jo mer de har sovet natta før..
3. Vanskeligere å bekjempe kreft
Søvn kan være viktig for evnen til å overvinne kreft, viste en amerikansk studie av kvinner med brystkreft. De som ofte sov 5 timer eller mindre per natt før de fikk diagnosen, hadde 1,5 ganger høyere risiko for å dø av sykdommen enn de kvinnene som sov i 7–8 timer hver natt. Museforsøk har vist at søvnforstyrrelser gir mer aggressive kreftsvulster og reduserer immunforsvarets evne til å slå tilbake sykdommen i de tidlige stadiene..
Artikkelen fortsetter under abonnementstilbudet
4. Du får mer lyst på usunn mat
Søvnmangel får oss til å velge fetere og dårligere mat. Det skyldes blant annet at det blir mindre aktivitet i det hjernesenteret som styrer impulskontroll, og dermed gir vi lettere etter for den første innskytelsen – og den går ofte i en mer usunn retning enn når vi har full selvkontroll. Ny forskning har vist at søvnunderskudd øker nivået av såkalte endocannabinoider – populært omtalt som kroppens egne hasjlignende stoffer, og de gir oss ekstra lyst på søt, salt og fet mat. En annen uheldig effekt av søvnmangel er at det øker produksjonen av sulthormonet ghrelin og senker mengden av metthetshormonet leptin. Alt dette bidrar til at de som sover for lite, har lettere for å bli overvektige.
5. Sov deg til mer sex
Det kommer kanskje ikke som noen bombe at trøtthet legger en demper på sexlivet. Men hvor mye? Det undersøkte forskere i 2015. De målte søvnen til en gruppe kvinner og fant ut at for hver time ekstra søvn de fikk, var det 14 prosent større sannsynlighet for at de ville ha sex med partneren neste dag..
6. Menn får færre sædceller
30 prosent lavere konsentrasjon av sædceller har menn som sover for lite, sammenlignet med andre menn. Det viser en dansk studie fra 2013. Også kvinners fertilitet ser ut til å bli påvirket av søvnmangel.