Fem ting søvnvanene avslører om helsen din

Søvnvanene dine forteller mer om deg enn du tror.

12. september 2016 av Anja Bruneskjold / I FORM

Som regel er det vår egen skyld, når vi har vanskelig for å sovne eller når vi har en spesielt slitsom dag på kontoret. Men det kan også være mer alvorlige ting som er årsaken.

Du våkner alltid på samme tidspunkt. Uansett om du har lagt deg klokka 23.00 eller klokka 04.00. Kanskje har du alvorlige forstyrrelser i døgnrytmen. Prøv og hoppe til køys på samme tidspunkt hver dag, og begrens mengden kunstig lys når du våkner.

TV-en er en del av kveldsrutinen, og du klarer ikke å sovne hvis den ikke står på i bakgrunnen. Det kan være tegn på angst eller stress, fordi TV-en tar vekk fokuset fra tankene dine.

Hvis du går på do mer enn to ganger om natten, kan det være tegn på diabetes eller et forstadium til diabetes. Det kan bety at du har for høyt blodsukker, og at nyrene jobber på høygir for å absorbere overskudds-sukkeret. Det kan også hende at du har drukket for mye vann før leggetid.

Du snur og vender på deg i sengen. Kanskje dunker hjertet ditt raskt også. Muligens er skjoldbruskkjertelen overaktiv, noe som påvirker stoffskiftet. Legg merke til om du i tillegg går ned i vekt, er mer tørst enn vanlig, føler deg utmattet eller er følelsesmessig ustabil.

Du er aldri uthvilt når du våkner. Selv ikke når du har sovet seks-åtte timer. Det kan være tegn på en underaktiv skjoldbruskkjertel, og det kan bety at du har for høyt kolesterol. Det er viktig å sjekke om du spiser sunt og trener nok.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: