Mann som ligger våken i senga
© iStock

Fire skjulte søvntyver

Søvn er viktig for helsa. Likevel finnes det mange søvntyver som sniker seg inn i hverdagen. Her er fire vaner og omstendigheter som ødelegger søvnen, og fire gode råd for å styre unna.

7. november 2019 av Hans Westhausen Gottlieb

Styr unna søvntyvene

Det er nemmere sagt end gjort at få den søvn, vi egentligt har brug for. Udover binge-watching af tv-serier lige før sengetid, kan stress og tankemylder ligeledes have en stor effekt på din nattesøvn. 

Vi giver dig her 4 bud på, hvorfor du måske har svært ved at sove, og hvordan du nemt kan styre uden om dem._no 

1. Serier: Netflix, HBO, Viaplay osv. 

Bare én episode til... og plutselig ble kvelden til natt. Hvis du kommer for seint i seng, betyr det ikke bare at du får for få timers søvn; verre er det at du mister det naturlige søvnvinduet fra klokka 22.00 til 23.30, da det er naturlig for kroppen å begynne å sove. 

I stedet vil energinivået stige igjen, du vil føle deg opplagt og ha vanskeligheter med å sovne, selv om det er blitt veldig seint og du er veldig trøtt. Det neste søvnvinduet åpner først rundt klokka 3–4.

Å se flere TV-episoder etter hverandre er kommet i søvn­for­sker­nes kritiske søkelys: I en britisk undersøkelse fra i fjor svarte hele 32 prosent at de har sovet mindre for å se flere episoder, og som konsekvens har følt seg trøtte dagen derpå. 

2. Tankespinn

Hvis du ligger og grubler eller bekymrer deg over problemer med familien, venner eller på jobben, er det vanskelig å finne ro til å falle i søvn. Og det blir bare vanskeligere og vanskeligere etter hvert som søvnløse minutter blir til timer, og du begynner å fokusere på hvor lite potensiell søvn som er igjen før vekkerklokka ringer. 

En løsning kan være å stå opp og finne en penn og litt papir og skrive ned bekymringer, oppgaver og tanker. Du trenger ikke finne en løsning på problemene, men bare det å få tankene ned på papiret gir ro i hodet. 

3. Kosttilskudd

Guarana, ginseng og B12-vitamin er bare noen av kosttilskuddene med en oppkvikkende effekt som kan ødelegge søvnen. Ta dem derfor om morgenen, så du unngår at de stenger døra til drømmeland. 

4. Stress

Alt det stress gjør fysisk med kroppen – blant annet hjertebank, høy puls, hodepine og generell uro – er ødeleggende for søvnen. Er det kronisk, bør du kontakte lege, men er du bare kortvarig preget av travle dager, kan du ta pusteøvelser før du legger deg. 

Tren det dype åndedrettet:

  • Ligg eller sitt. Plasser den ene hånda midt på brystet. Den andre legger du på magen.
  • Trekk pusten inn gjennom nesa og ned i mellomgulvet, slik at magen – og ikke brystkassa – buler ut når du trekker pusten.
  • Pust inn gjennom nesa og hold pusten i åtte sekunder. Slipp lufta sakte ut gjennom nesa i løpet av cirka fire sekunder.
  • Fortsett øvelsen i to–fem minutter.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: