© iStockphoto

For mye lys kan BRYTE ned muskler og bein

Ekstrem lysforurensing kan føre til beinskjørhet og tap av muskelmasse, viser ny forskning.

23. august 2016 av Hans Westhausen Gottlieb

Hver dag blir vi utsatt for timevis av kunstig belysning fra telefoner, pc-skjermer, TV, kontorbelysning og mye annet. Ny forskning viser at det muligens er mer skadelig enn tidligere antatt. Hvis kroppen ikke får det mørkt kan det gå ut over bein og muskler. Det viser et nederlandsk museforsøk fra Leiden University..

Her utsatte forskerne en gruppe mus for 24 timers kunstig belysning, mens en kontrollgruppe av mus tilbrakte halvparten av døgnets timer i mørket.

Beinskjørhet og tapt muskelmasse Etter seks måneders konstant lys hadde musene nedsatt muskelstyrke, samt utviklet tegn på begynnende beinskjørhet. I tillegg var de lysutsatte musene blitt tjukkere og hadde flere indikasjoner på et svakere immunforsvar.

Tidligere forskning har påvist lysforurensingens negative innflytelse på kognisjon, men dette forsøket er ifølge forskerne det første som har vist en uttalt effekt på bein og muskler. Studiet kan selvfølgelig ikke overføres direkte på mennesker, men ifølge forskerne viser resultatene at det trengs mer forskning i hvordan kunstig belysning påvirker helsen, ikke minst for sykehuspasienter, visse skiftarbeider og andre som er under konstant belysning.

Kilde: Current Biology

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: