FORSKNING: Fedre får mindre søvn enn mødre

Et team modige forskere har stilt spørsmålstegn ved antagelsen om at mødre lider mer av manglende søvn enn fedre ...

6. september 2016 av Julie-Elsebeth Crone Johannesen

Å bli foreldre er tøft, uansett om man er kvinne eller mann. Men de færreste menn tør nok insinuere overfor sin bedre halvdel, at de er den halvparten som trenger en ekstra lur mest.

Flere studier påviser imidlertid at spesielt nybakte fedre er hardt rammet av søvnmangel. En studie fra 2012 viste at de 241 forsøksfedrene i gjennomsnitt fikk mindre enn seks timers søvn hver natt, mens de fortsatt hadde et høyt antall arbeidstimer.

En studie fra 2004 kartla at det hos de 72 parene som deltok i forsøket var pappaene som fikk færrest timer søvn i løpet av den første måneden etter barnets ankomst. Da forsøket ble gjentatt med 21 par i 2013 var resultatet det samme.

Mødrene får altså gjennomsnittlig flere timers søvn enn sin partner, men kvinnenes søvn er mer fragmentert fordi de skal opp for å amme i løpet av natten.

Mødrene har enda en fordel

I tillegg til at mødrene tilsynelatende får flere timers søvn enn fedrene, så har kvinnene enda en fordel. Kvaliteten på den søvnen man får i den perioden man ammer er veldig god.

Den ekstra gode søvnen er naturens måte å sørge for at mødrene kan holde det gående natt etter natt med avbrutt søvn når barnet skal ammes.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: