Forskning her faststått: Kvinner trenger mer søvn enn menn

Blir du til stadighet minnet på at du sover for mye, er dette gode nyheter. Forskning viser nemlig at kvinner faktisk har et større behov for søvn enn menn. Under kan du se hvorfor det er slik!

12. juli 2019 av Illustreret Videnskab

Det er veldig forskjellig hvor mye søvn hver av oss har behov for, og søvnbehovet endres hele livet. Men én ting er sikkert – kvinner trenger generelt mer søvn enn menn. Vi blir også mer slitne, hvis vi ikke får nok. Søvnmangel kan føre til hjerte-karsykdommer, diabetes, svekket fysikk/fysisk kapasitet og lavere stoffskifte, som gjør at det er vanskeligere å gå ned i vekt. (siste setning – sjekk dansk)

Hvorfor trenger kvinner mer søvn?

Kvinners behov for er søvn skyldes særlig to ting, nemlig kroppstemperatur og hormoner.

Kvinners hormonbalanse endres i løpet av menstruasjonssyklusen, og et høyt nivå av hormonet progesteron gir høyere kroppstemperatur. I den perioden er kvinner mer følsomme for kulde. Denne følsomheten svekker produksjonen av det viktige søvnhormonet melatonin, slik at både kvaliteten og kvantiteten på nattesøvnen blir dårligere.

Det er også visse ting som tyder på at kvinner er mer følsomme for stress. Når vi er stresset, utskilles en større mengde av hormonet kortisol, og et høyt nivå av dette hormonet hindrer god nattesøvn.

Kvinner bruker en større del av hjernen

En annen faktor som også kan ha betydning, er at kvinner generelt har mange baller i luften i løpet av en dag, og dermed også benytter en større del av hjernen. Kvinners hjerner trenger derfor mer av restitusjonen som dyp søvn gir. Forskning viser at kvinner generelt sovere lettere enn menn, våkner oftere i løpet av natten og har større vanskeligheter med å sovne igjen.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: