Lys fra skjerm på soverommet
I timene før du skal sove er det lurt å begrense påvirkningen fra det blå lyset i LED-lys, datamaskiner, nettbrett og smarttelefoner. © iStock

Hva betyr mørket for helsa?

Jeg sliter med å få det helt mørkt på soverommet. Kan det være helseskadelig å bli utsatt for lys om natta?

2. november 2022 av Jesper U. Larsen

SVAR: 

Ja, mørket er viktigere for helsa enn mange av oss er klar over. Når det blir mørkt, synker kroppstemperaturen opp mot én grad, metthetshormonet leptin øker, slik at vi ikke er like sultne, blodtrykket synker og kroppen begynner å produsere mer av søvnhormonet melatonin. Alt sammen er noe som bidrar til å holde oss trøtte og i søvn. Men mørket ser også ut til å være avgjørende for mange andre prosesser i kroppen, og studier har koblet mangel på mørke om natta til alt fra overvekt til depresjon og type 2-diabetes.

I en nyere studie fra Northwestern University satte forskerne friske unge mennesker til å sove i et delvis opplyst rom. Målingene viste at deltakernes hjerterytme

ikke falt til det nivået under søvnen som må til for at kroppen skal restituere optimalt. Samtidig hadde deltakerne økt insulinresistens neste morgen, noe som på sikt øker risikoen for diabetes.

Det er altså mange gode grunner til å sikre at du sover i et så mørkt soverom som overhodet mulig. 


Hjelp mørket på vei

 Gardiner

Hvis du har problemer med å få det mørkt nok på soverommet fordi sola går ned sent, eller fordi gatelykter, neonlys eller billys lyser inn på rommet, bør du vurdere å sette mørkleggingsgardiner på alle vinduer.

Sovemaske

En sovemaske som dekker øynene, slik at det ikke trenger inn lys, kan være en god løsning hvis det er for lyst når du skal sove – kanskje fordi samboeren skal lese.

● Ut med dingser

Fjern telefoner, nettbrett, TV, anlegg og annet elektronisk utstyr fra soverommet, slik at du ikke blir forstyrret av lys fra skjermer og standbylamper.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: