Du får mest av den dype søvnen de første timene du sover, mens REM-søvnen er mer til stede på slutten.
Du får mest av den dype søvnen de første timene du sover, mens REM-søvnen er mer til stede på slutten.© iStock

Hva skjer i søvnfasene?

Hvilken betydning har de ulike søvnfasene man kommer gjennom i løpet av natta?

7. desember 2022 av Jesper U. Larsen

I løpet av natta går du gjennom en rekke sykluser, som varer cirka 90 minutter og gjentas igjen og igjen. Hver syklus er delt inn i faser med lett søvn, dyp søvn og REM-søvn. Alle fasene er viktige for å «lade opp» kroppen og hjernen best mulig.


Søvnfasene


  • Lett søvn og hallusinasjoner

Fra våken tilstand glir du inn i den lette søvnen, som benevnes N1. Den utgjør bare cirka 5 prosent av hele søvnen, og du kan oppleve at du drømmer, men det er egentlig en spesiell form for hallusinasjoner og ikke ordentlige drømmer. 


  • Du mister bevisstheten

Etter cirka ti minutter fortsetter søvnen inn i N2-fasen, der du mister bevisstheten, og musklene er totalt avslappede. Fasen er viktig for hukommelsen og varer 10–25 minutter. Den utgjør til sammen cirka 50 prosent av nattesøvnen.


  • Hjernen blir renset

Fra N2 glir du ned i den dype søvnen, N3 og N4, der du er veldig vanskelig å vekke. Du tilbringer rundt 25 prosent av natta i den dype søvnen. Denne søvnfasen er viktig for å rense hjernen for skadelige avfallsstoffer.


  • Drømmene får fritt spillerom

REM-fasens drømmesøvn utgjør cirka 20 prosent av hele nattesøvnen. Da er hjernen nesten like aktiv som i våken tilstand. Til gjengjeld er musklene paralyserte, slik at du ikke fysisk lever deg helt med i drømmene.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: