© Colourbox

Hvorfor er jeg sliten?

Jeg trener styrke 4–5 ganger hver uke og spiser sunt. Likevel er jeg ofte svært trett og har vondt i hodet. Hva kan årsaken være?

Hvis du har gått fra 2–3 økter per uke til 4–5 i løpet av kort tid, kan trettheten og hodepinen skyldes at du overtrener. Når du plutselig begynner å trene vesentlig mer, får ikke kroppen sjanse til å restituere skikkelig mellom treningsøktene, og dermed kommer du inn i en ond sirkel der du faktisk bryter ned kroppen i stedet for å bygge deg større og sterkere.

Prøv å ta en ukes pause fra treningen, og følg deretter denne faste treningsrytmen i de kommende ukene: En treningsdag etterfølges alltid av en hviledag. Hvis du har lyst, kan du etter noen uker legge til en ekstra ukentlig treningsdag.

Er du vant til å følge et detaljert treningsprogram, gjelder det å huske at et program aldri må være noe mer enn en rettesnor, ikke noe som må følges slavisk. Tillat deg å ta en ekstra hviledag hvis du er sliten og kroppen verker. Sørg også for å unngå stress, og pass på at du får nok søvn.

Trettheten kan også skyldes jernmangel. Uten nok jern i kostholdet danner du ikke nye røde blodlegemer til å erstatte dem som brytes ned under trening. Få ev. legen til å måle blodprosenten.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: