© iStockphoto

I seng med iPaden: Derfor er det mer skadelig enn du tror

Blått lys fra elektroniske skjermer ødelegger nattesøvnen mer enn du selv kanskje aner, viser en undersøkelse.

Det blå lyset fra elektroniske skjermer kan ødelegge nattesøvnen. Dette gjelder selv om du klarer å sovne etter at du har hatt i Paden med deg til sengs.

Forskning fra universitetet i Bergen viser nemlig at hjernebølgene dine endrer seg, slik at det tar lengre tid før du når de dype søvnfasene etter at du har sovnet.

Det er nettopp mengden og kvaliteten av den dype søvnen som er avgjørende for hvor effektivt kroppen restituerer seg. Det er også i denne fasen at kroppen blir kvitt mange av de stresshormonene som kan skade helsen.

Les en bok og sov dypere

De norske forskerne testet 16 personer i alderen 22 til 33 år. En kveld leste de på en iPad i 30 minutter før sengetid, en annen kveld leste de en bok i 30 minutter med leselyset tent på soverommet.

Overraskende nok hadde personene som leste på iPaden verken større vanskeligheter med å sovne eller sov i kortere tid, men målinger viste at de brukte lengre tid på å nå de riktig dype søvnfasene, hvor hjernebølgene blir langsommere. De følte seg også mindre søvnige når de hadde brukt iPaden enn når de leste en bok.

Blått lys lurer hjernen

Det blå lyset er ikke bra for hjernen fordi det, kort fortalt, får hjernen til å tro at det er dag. Derfor forblir hjernen fremdeles aktiv framfor å roe ned.

Det beste er selvfølgelig å ikke bruke noen form for elektronikk før du skal sove. Men er iPaden en uunnværlig sengepartner, kan det vare lurt å bruke program som f.lux, som tilpasser fargene på skjermen til riktig tidspunkt i døgnet.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: