De fleste av oss har ingen tanker om hvordan vi tar ettermiddagshvilen – vi legger oss bare ned og sover litt. Ønsker du derimot å få best mulig utbytte av hvilen, bør du tenke over hvordan du tar pausen. Følg disse syv trinnene og få en perfekt pause.
Trinn 1 – Bestem hvor lenge du vil hvile
Det er forskjellige fordeler ved ulike lengder på hvilen. Velg lengden på pausen etter hva du har tid til og hvilke positive virkninger du ønsker å oppnå.
6 min – Forbedrer hukommelsen
10–15 min – Gir bedre produktivitet og konsentrasjonsevne
20–30 min – Regnes som den perfekte lengden på en hvil. Du rekker å sovne inn og vil etterpå være mer konsentrert og få bedre motoriske evner.
40–60 min – Denne lengden styrker hjernen og forbedrer hukommelsen og evnen til læring.
90–120 min – Styrker kreativiteten og gir god emosjonell hukommelse og forståelse.
Trinn 2 – Ta hvilen mellom klokken 13 og 15
Vi er biologisk skapt til å ta en hvil i dette tidsrommet. Det er fordi vi har en døgnrytme, den cirkadiske rytmen, som gjør oss mer søvnige, med blant annet dårligere konsentrasjonsevne og humør, to ganger i løpet av døgnet. Det ene er mellom klokken 13 og 15, og det andre er mellom 2 og 4 om natten.
Trinn 3 – Rommet du hviler i
Sørg for at det er så lite lys og lyd som overhodet mulig, og ha en behagelig temperatur i rommet. Du bør også ligge; det tar cirka dobbelt så lang tid å sovne hvis du sitter.
Trinn 4 – Sett på vekkeklokka
Det gjelder å kontrollere hvilepausen, og det gjør du blant annet ved å sørge for at du holder deg til en fastsatt lengde.
Trinn 5 – Prøv en kaffehvil
Mange kan føle seg trøtte og uopplagt etter en pause. Det kan kureres ved å drikke en kopp kaffe før man legger seg. Ettersom det tar rundt 20–30 minutter før koffeinet virker, vil du være frisk og rask når du våkner.
Trinn 6 – Bli kvitt følelsen av å være groggy etter en lang pause
Tar du en pause på mellom 40 og 60 minutter, føler du deg ofte groggy når du våkner. Dette er fordi du har rukket å sovne dypt inn, men ikke fått avsluttet søvnsyklusen. Gå ut i solen, drikk kaffe eller vask deg i ansiktet – så våkner du fort.
Trinn 7 – En ettermiddagslur er ingen erstatning for nattesøvn
En ettermiddagshvil er deilig og kan gi ekstra krefter til å takle dagens resterende utfordringer, men den kan ikke erstatte den viktige nattesøvnen. Regelen bør være at du tar deg en hvil fordi du har lyst, ikke fordi du trenger det. Hvis du ikke får nok søvn, kan du på lang sikt få blant annet høyt blodtrykk og vektøkning.
Tre fakta om ettermiddagshvilen
- Undersøkelser gjort av NASA viser at en hvil på 26 minutter ga piloter 34 prosent bedre konsentrasjonsevne og styrket årvåkenheten med 54 prosent.
- Tar du en hvil på ettermiddagen, kan det senke blodtrykket.
- En 30-minutters hvil tre ganger i uken vil på sikt gi 37 prosent mindre risiko for død ved hjertesykdom.
Sov godt!